Πανούκλα: Ο Μαύρος Θάνατος επιστρέφει

  • Iatropedia
Τον 14ο αιώνα η μεσαιωνική Ευρώπη λίγο έλειψε να αφανιστεί από την πανούκλα. Ο “μαύρος θάνατος” σκότωσε 25.000.000 ανθρώπους. Οι συνθήκες για την εξάπλωση του ήταν ιδανικές. Η έλλειψη υγιεινής ευνόησε την εξάπλωση της ασθένειας. Σήμερα 7 αιώνες μετά, ο εφιάλτης επιστρέφει, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ.

Στο Όρεγκον σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας 50χρονος άνδρας, με υποψία πανώλης. Ο άνδρας πρόλαβε να πει στους γιατρούς ότι τον δάγκωσε μια αδέσποτη γάτα. Ύστερα από λίγες ημέρες ο άνδρας ανέβασε υψηλό πυρετό και όταν πλέον δεν ένιωθε καλά αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο, όπου και λίγο αργότερα κατέρρευσε.

Τα αρχικά συμπτώματα παραπέμπουν σε βουβωνική πανώλη, με διόγκωση των λεμφαδένων, στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες. Στη συνέχεια ο 50χρονος ανέπτυξε συμπτώματα σηψαιμικής πανώλης που τον χτύπησε στην κοιλιά, ενώ έχει και αιμορραγία. Τα κλινικά ευρήματα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα αποτελέσματα της εξέτασης που έκαναν οι κτηνίατροι στο πτώμα της αδέσποτης γάτας, το οποίο βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα στην περιοχή του συμβάντος.

Ο δρ Εμίλιο Ντεμπές, υπεύθυνος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της πόλης το Όρεγκον τόνισε ότι βρήκαν την γάτα νεκρή, εξέτασαν τα σπλάχνα της και είδαν ότι είχε πανώλη: “Ο 50χρονος τάιζε τη γάτα επί 6 χρόνια. Θα πρέπει να έφαγε κάποιο ποντίκι και όταν τον δάγκωσε τον μόλυνε”

Το βακτήριο που προκαλεί την πανούκλα (yersinia pestis) μεταφέρεται από τα ζώα και κυρίως από τα τρωκτικά. Η μόλυνση στον άνθρωπο μεταδίδεται από το τσίμπημα των ψύλλων. Σε ολόκληρο τον κόσμο κατά καιρούς, έχουν υπάρξει κρούσματα πανώλης, όχι βέβαια στην κλίμακα της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η ασθένεια δεν έχει εξαφανιστεί. Και εμφανίζεται σε αγροτικές περιοχές της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Τελευταία φορά που η πανούκλα χτύπησε το Όρεγκον ήταν το 1930 με 4 θανάτους. Η οικογένεια του 50χρονου ακολουθεί προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ασθένεια σαν το AIDS σκοτώνει και τρομοκρατεί την Αμερική

δείτε ποιο είναι το νέο AIDS της Αμερικής – ασθένεια Τσάγκας ΒΙΝΤΕΟ