Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Νικήστε τον Διαβήτη – Τύποι, συμπτώματα και πώς να τον προλάβετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παγκόσμια ημέρα υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, υπό την ηγεσία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και είναι η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τη δημόσια υγεία, που σκοπό έχει την προώθηση της συνειδητοποίησης της σημασίας της παγκόσμιας υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θεσπίστηκε το 1950 και, έκτοτε, ο ΠΟΥ επιδιώκει μέσω των δράσεων και της ενημέρωσης κάθε 7η Απριλίου, να επιστήσει την προσοχή σε σημαντικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, με ένα θέμα να επιλέγεται κάθε χρόνο για ιδιαίτερη προσοχή. Μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εξέτασε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ευλογιάς, της φυματίωσης, της λέπρας και άλλα.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στρέφει τα φώτα της προσοχής στον διαβήτη και οι λόγοι είναι προφανείς.

Ο διαβήτης οδεύει σταθερά να γίνει η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Ο ΠΟΥ υπολογίζει, πως ο διαβήτης, που είναι ήδη μία από τις δέκα κορυφαίες δολοφονικές ασθένειες στον πλανήτη, θα φτάσει σε αυτή την έβδομη θέση μέχρι το έτος 2030.

Το 2008, εκτιμάται ότι περίπου 347 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έπασχαν από διαβήτη. Ο διαβήτης ήταν η άμεση αιτία της για περίπου 1,5 εκατομμύρια θανάτους το 2012, το 80% εκ των οποίων καταγράφηκε στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Με το να επιλέξει τον διαβήτη ως κεντρικό θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο ΠΟΥ δίνει έμφαση στο ότι ένας μεγάλος αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη μπορεί να προληφθεί. Εκεί αποσκοπεί και το κεντρικό μήνυμα που συνοδεύει την σημερινή ημέρα, “Νικήστε τον διαβήτη” (Beat Diabetes).

παγκόσμια ημέρα υγείας

Η λήψη ορισμένων απλών μέτρων στον τρόπο ζωής έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην πρόληψη, ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου-2. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη σε μεγάλο βαθμό.

Επιπλέον, ο διαβήτης είναι θεραπεύσιμη ασθένεια. Ο διαβήτης μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστούν οι επιπλοκές που τον συνοδεύουν μέσω της αύξησης της πρόσβασης στη διάγνωση, την εκπαίδευση, την αυτο-διαχείριση και την οικονομικά προσιτή θεραπεία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους απλούς προληπτικούς παράγοντες, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το γιατί η εξάπλωση του διαβήτη είναι πιο διαδεδομένη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκείς εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Οι κύριοι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2016 είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την εξάπλωση του διαβήτη και τις μεγάλες της συνέπειες. Σκοπός είναι να υλοποιηθούν συγκεκριμένες, αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας και, να ξεκινήσει η καταγραφή στοιχείων για την πρώτη, αληθινά παγκόσμια έκθεση για το διαβήτη, προκειμένου να εκτιμηθεί με ακρίβεια η εξάπλωση της ασθένειας στον πλανήτη και να οργανωθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Στατιστικά στοιχεία για τον διαβήτη

  • Περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, αριθμός που ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια.
  • Ο διαβήτης τύπου-2 αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του συνόλου των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
  • Η παγκόσμια επικράτηση του διαβήτη μεταξύ των ενηλίκων άνω των 18 ετών έχει αυξηθεί από 4,7% το 1980 σε 8,5% το 2014.
  • Η εξάπλωση του διαβήτη έχει αυξηθεί πιο γρήγορα σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
  • Ο διαβήτης είναι μια σημαντική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και κάτω ακρωτηριασμό των άκρων.
  • Το 2012 εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τον διαβήτη και άλλα 2,2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα προκλήθηκαν έμμεσα από τον διαβήτη.
  • Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων που οφείλονται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 70 χρόνων. Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο διαβήτης θα είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030.
  • Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σώματος και η αποφυγή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα καλοί τρόποι, για να αποτρέψει ή να καθυστερήσει κανείς την εμφάνιση του διαβήτη τύπου-2.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Τύποι διαβήτη

Διαβήτης τύπου-1

Ο διαβήτης τύπου-1 (παλαιότερα γνωστός και ως ινσουλινο-εξαρτώμενος, νεανικός ή διαβήτης της παιδικής ηλικίας) χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό και απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης. Η αιτία του διαβήτη τύπου-1 δεν είναι γνωστή και δεν είναι δυνατόν να προληφθεί με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική έκκριση ούρων (πολυουρία), αυξημένη δίψα (πολυδιψία), συνεχής πείνα, απώλεια βάρους και αλλαγές στην όραση και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Διαβήτης τύπου-2

Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν μη-ινσουλινοεξαρτώμενος, ή διαβήτης των ενηλίκων) προέρχεται από την αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Ο διαβήτης τύπου-2 περιλαμβάνει την πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο και είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του υπερβολικού σωματικού βάρους και της έλλειψης σωματικής άσκησης.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του διαβήτη τύπου-1, αλλά είναι συχνά λιγότερο έντονα. Ως αποτέλεσμα, η νόσος μπορεί να διαγνωστεί αρκετά χρόνια μετά την έναρξή της, αφού έχουν ήδη προκύψει επιπλοκές.

Μέχρι πρόσφατα, αυτός ο τύπος διαβήτη καταγραφόταν μόνο στους ενήλικες, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά και στα παιδιά.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι η υπεργλυκαιμία με τιμές γλυκόζης στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό, αλλά κάτω από τα διαγνωστικά όρια του διαβήτη, που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και κατά τον τοκετό. Αυτές και τα παιδιά τους βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2 στο μέλλον.

http://www.who.int
http://www.courier-journal.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης: Τι ισχύει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος – Δεν κινδυνεύουν μόνο οι παχύσαρκοι

Διαβήτης: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε ώρα (!) που είστε αδρανείς

Διαβήτης: Κάντε ΕΔΩ το online τεστ για να δείτε αν κινδυνεύετε

Διαβήτης κύησης: Τι ισχύει με τις πατάτες στη διατροφή – Σοκ από νέα έρευνα