Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C: Νέα δεδομένα δημιουργούνται για την εξάλειψη της νόσου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας C (28 Ιουλίου), βρίσκει την Ελλάδα να έχει δρομολογήσει με αξιώσεις την επίτευξη του στόχου για εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030. Η πρόσφατη συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων κατά της νόσου σε χαμηλές τιμές, οδηγεί σε πενταπλασιασμό των ασθενών οι οποίοι δικαιούνται πλέον κάλυψη από τον Οργανισμό.

Έναυσμα για ουσιαστικές αλλαγές με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων φορέων γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες σηματοδοτεί η 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ηπατίτιδα.

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εκπονήθηκε πρόσφατα, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα παρουσιαστούν την 28η Ιουλίου στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Η εκστρατεία απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε αρμόδιους φορείς με στόχο να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, δηλαδή σε έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει δράση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο stand την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Λιμάνι του Πειραιά από τις 6:30 έως τις 7:30 π.μ., (έναντι ΗΣΑΠ).

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.keelpno.gr

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Τηλ.: 211 0122102, www.helpa-prometheus.gr

Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει νέες, πιο αισιόδοξες προοπτικές και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά και στα δημόσια οικονομικά, καθώς η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα C είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιατρικής φροντίδας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού. Αφορά, δηλαδή, περίπου 133.000 άτομα, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης. Οι οικονομολόγοι της Υγείας επισημαίνουν πως στα πρώτα στάδια της ηπατικής βλάβης, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι 642,71 ευρώ. Το ποσό εκτοξεύεται στα 5.934 ευρώ όταν οι ασθενείς έχουν υποστεί κίρρωση, στα 21.890 ευρώ όταν εκδηλώσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο και στα 35.051 ευρώ όταν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει έναντι του ΠΟΥ την υποχρέωση να εξαλείψουν την ηπατίτιδα C έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, απαιτείται να θεραπευθούν 86.500 ασθενείς μέχρι το 20303. Η υλοποίηση του σχεδιασμού, θα οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 81,5% του αριθμού των ασθενών με κίρρωση (αντιρροπούμενη και μη) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε μόνο ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο. Η διεύρυνση των δικαιούχων κάλυψης μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων πρόσβασης επιφέρει ένα αξιοσημείωτο όφελος για ασθενείς και Πολιτεία: αυξάνεται ο αριθμός των θεραπευόμενων και μειώνονται οι δαπάνες που απαιτούνται για την παροχή φροντίδας στους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «όλοι εμείς λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία ίασης, μια λέξη που σπάνια αντηχεί στους διάδρομους των νοσοκομείων και της κλινικής ιατρικής».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την Ηπατίτιδα στις 28 Ιουλίου, όλες οι φωνές του κόσμου, των ερευνητών που ανακαλύπτουν τις καινοτόμες θεραπείες, των Ενώσεων Ασθενών αλλά και  των Κυβερνητικών φορέων, ενώνονται σε ένα κοινό στόχο: ΕLIMINATE HEPATITIS – ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ.

Μέχρι πρόσφατα ελάχιστοι ασθενείς είχαν πρόσβαση στις νέες θεραπείες, λόγω του υψηλού  κόστους. Ακόμα και θαλασσαιμικοί ασθενείς , έπρεπε να έχουν ίνωση προχωρημένου σταδίου, προκειμένου να μπορέσουν να θεραπεύσουν την Ηπατίτιδα C, από την όποια και μολύνθηκαν δίχως δική τους υπαιτιότητα, αλλά από τις αδυναμίες του Εθνικού συστήματος Υγείας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την μείωση του κόστους και παράλληλη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C.

Με τα καινούργια δεδομένα, από την 1η Ιουλίου, 2017 και για τους επόμενους 14 μήνες, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες θα αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με κληρονομικές αιματολογικέ διαταραχές!!

Όλοι εμείς λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία ίασης, μια λέξη που σπάνια αντηχεί στους διάδρομους των νοσοκομείων και της κλινικής ιατρικής.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), άσκησε πίεση προς την υλοποίηση μιας βιώσιμης συμφωνίας για το σύστημα υγείας, η οποία παράλληλα θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην θεραπεία όλων των Θαλασσαιμικών που ζουν με ηπατίτιδα, και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στόχος μας επιτεύχθηκε.