Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Πάγκρεας: Αποκλειστική συνέντευξη και ο καρκίνος σε νούμερα

  • Iatropedia
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Πάγκρεας, είναι πολύτιμο για όλους μας, να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για μία από τις πιο θανατηφόρες, αλλά ταυτόχρονα λιγότερο χρηματοδοτούμενες σε ερευνητικό επίπεδο, μορφές καρκίνου. Συγκεκριμένα, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι η 4η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στο δυτικό κόσμο. Πάνω από το 80% των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος είναι μεταξύ 60 και 80 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε νεότερους των 45 ετών. Τα συμπτώματα του εξαρτώνται από την εντόπιση και τα πιο συχνά είναι πόνος στην κοιλιά και την πλάτη, απώλεια βάρους, εύκολη κόπωση, ανορεξία, ίκτερος, ενώ το 50% των ασθενών παρουσιάζει διαβήτη. To iatropedia.gr εξασφάλισε συνέντεξη της κ. Άλι Σταντ, που είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστική διευθύντρια του PancreaticCancerAction. Αμέσως μετά μας απαντά τα πάντα για τον καρκίνο αυτό σε άρθρο του ο  κ. Γεώργιος Λύπας, MD, Παθολόγος Ογκολόγος.  

Δείτε εδώ την συνέντευξη της κυρίας Άλι Σταντ:

 

https://www.youtube.com/watch?v=tp2xBH2k9Pg

 

Διαβάστε εδώ το άρθρο του κ. Λύπα:

Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε ήδη προχωρημένο στάδιο. Το προσδόκιμο επιβίωσης σε μεταστατική νόσο είναι περιορισμένο, καθώς για τους μισούς ασθενείς δεν υπερβαίνει το ένα έτος, ενώ μικρό ποσοστό θα κατορθώσει να επιτύχει πενταετή επιβίωση. 

Ποια είναι τα αίτια και παράγοντες κινδύνου για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος;

Ο κίνδυνος εμφάνισης αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος είναι σχεδόν διπλάσιος στους καπνιστές. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

-Γενετικοί (κληρονομική προδιάθεση) 

-Ιστορικό παγκρεατίτιδας, διαβήτη ή παχυσαρκίας. 

Ποιες είναι οι υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος; 

Μέχρι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης του καρκίνου παγκρέατος, του μικρού ποσοστού ασθενών που μπορούν να χειρουργηθούν και των περιορισμένων φαρμακευτικών επιλογών. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Κάποιοι ασθενείς συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες με ερευνητικές θεραπείες. 

Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις για τη θεραπεία του;

Η έγκριση του φαρμάκου nab-paclitaxel, για το μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο είναι η πιο πρόσφατη, σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της νόσου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από περισσότερες από 30 αποτυχημένες κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων τα τελευταία χρόνια.

Τι σημαίνει αυτή η έγκριση της ΕΕ για τους ασθενείς με μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο;

Η ουσία nanoparticle albumin bound paclitaxel είναι ένα επιπλέον όπλο στο δύσκολο πεδίο της θεραπείας του προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος. Η ουσία αυτή σε συνδυασμό με τη γεμσιταβίνη προσφέρει αυξημένη αποτελεσματικότητα και αυξημένο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Το nab-paclitaxel σε συνδυασμό με τη γεμσιταβίνη προσφέρει στατιστικά σημαντική παράταση της επιβίωσης στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παγκρέατος. Η μελέτη έγκρισης του nab-paclitaxel, MPACT είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, σε πάνω από 800 ασθενείς και έδειξε, ότι σχεδόν 60% περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν nab-paclitaxel σε συνδυασμό με γεμσιταβίνη παρέμειναν εν ζωή στον έναν χρόνο έναντι όσων έλαβαν μόνον γεμσιταβίνη ενώ, διπλασιάστηκε το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσαν στα 2 χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό και εν πολλοίς επιζητούμενο όφελος.

Πώς δρα η νέα θεραπεία;

Η ουσία nab-paclitaxel είναι προϊόν μιας νέας γενιάς αντινεοπλασματικών φαρμάκων που διαθέτουν καινοτόμο μηχανισμό δράσης ενάντια στον καρκινικό όγκο. Χρησιμοποιεί για πρώτη φορά μια τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM), ώστε να πετύχει καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων και μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση. 

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φάρμακα κατά του καρκίνου του παγκρέατος επιδεικνύουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, θεωρείται ότι είναι η προβληματική διείσδυσή τους στον όγκο. Στοχεύοντας σε αυτή τη δυσκολία, η τεχνολογία νανοσωματιδίων (nabTM) σχεδιάστηκε για να μεταφέρει κυτταροτοξικούς παράγοντες στον όγκο αξιοποιώντας τις ιδιότητες της αλβουμίνης (πρωτεΐνης που υπάρχει ήδη στον οργανισμό). Έτσι, στην περίπτωση του nab-paclitaxel, πετυχαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση της πακλιταξέλης μέσα στον όγκο, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την αντικαρκινική δράση μέσα στον όγκο και ταυτόχρονα να μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από βλάβη υγιών ιστών. (Η ίδια τεχνολογία πολύ πρόσφατα οδήγησε και στην έγκριση και άλλου αντικαρκινικού φαρμάκου από τον αμερικανικό FDA.)

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αξιολογήσει τα δεδομένα από την έλευση του nab-paclitaxel ως πρόοδο στις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν δίνει συμπτώματα  για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωσή του, ενώ οι μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης είναι δυστυχώς ανεπαρκείς.

Όπως έχει συμβεί και με άλλες μορφές καρκίνου, έτσι και για τον καρκίνο του παγκρέατος τα δυσμενή ποσοστά μπορούν να αλλάξουν, με περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση, με ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση περισσότερων φορέων και ανθρώπων. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνου του Παγκρέατος.  Στις 13 Νοεμβρίου θέτουμε τη νόσο στο επίκεντρο και προκαλούμε μια δημόσια συζήτηση, ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τη νόσο, τα συμπτώματα αλλά και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση στην έρευνα. 

Γεώργιος Λύπας, MD, Παθολόγος Ογκολόγος

Νοσοκομείο Υγεία