Παχυσαρκία και κατάθλιψη παράγοντες της ημερήσιας υπνηλίας

  • Iatropedia
Πίσω από την υπερβολική ημερήσια υπνηλία δεν κρύβεται μόνο η έλλειψη ύπνου αλλά παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η κατάθλιψη που παίζουν σημαντικό ρόλο, επισημαίνουν ερευνητές του Penn State College of Medicine.

Η παχυσαρκία και η αύξηση του σωματικού βάρους ήταν προβλέψιμοι παράγοντες για την εκδήλωση υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ η απώλεια βάρους ήταν ένας παράγοντας για να σταματήσει το φαινόμενο, ενισχύοντας έτσι την αιτιώδη σχέση, σημειώνει ο Χούλιο Φερνάντεζ-Μεντόζα, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Sleep Research and Treatment Center του Ιατρικού Κολλεγίου του Penn State. Το συμπέρασμα της σχετικής μελέτης θα μπορέσει να οδηγήσει στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής με ειδική αγωγή, υποστηρίζουν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι η ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα θα αποτύχει.

Παλαιότερες μελέτες είχαν σχετίσει την υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS) με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη και την άπνοια ύπνου. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί φυσιολογικά δεδομένα του ύπνου για την διερεύνηση των σχετικών μηχανισμών και η πρώτη που παρακολουθεί την εν λόγω διαταραχή σε βάθος χρόνου.

Ο κύριος υποκείμενος μηχανισμός που κάνει τα παχύσαρκα άτομα να αισθάνονται υπερβολικά κουρασμένοι είναι πιθανότατα κάποια υποβόσκουσα χρόνια φλεγμονή. Επίσης υψηλή συχνότητα EDS παρουσιάζουν και οι πάσχοντες από κατάθλιψη καθώς τα άτομα αυτά… σκέφτονται πολύ και επειδή δυσκολεύονται να «κλείσουν» το μυαλό τους και να σταματήσουν να κάνουν –αρνητικές ως επί το πλείστον– σκέψεις έχουν αυξημένες ορμόνες του στρες.

Έως και το 30% του γενικού πληθυσμού παθαίνει υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, συχνά αδυνατώντας να αντισταθεί στην επιτακτική ανάγκη για ύπνο. Το κυρίαρχο αίσθημα κόπωσης που τους καταβάλει μειώνει την παραγωγικότητα στην δουλειά, αυξάνει τις πιθανότητες λάθους και τις απουσίες και πολλές φορές οδηγεί σε σοβαρότερες συνέπειες όπως π.χ. σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.