Όταν η τρίχα »γυρίζει» τι να κάνω;

  • Iatropedia
Φλεγμονές και έντονους ερεθισμούς στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν οι τρίχες που έχουν γυρίσει προς τα μέσα αφού προκαλούν θυλακίτιδα. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται συνήθως μετά από το ξύρισμα στους άνδρες ή την αποτρίχωση στις γυανίκες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα ξυραφάκια, η αποτριχωτική μηχανή και το κερί για την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα συμβάλλουν συχνά στο να γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα. Οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά εμφανίζονται στο δέρμα όταν η τρίχα είναι κομμένη και δεν μπορεί να διαπεράσει την επιδερμίδα και έτσι μεγαλώνει προς τα μέσα παίρνοντας αντίθετη κλίση από το κανονικό.

Εμφανίζεται στους άντρες στην περιοχή της γενειάδας (πηγούνι, μάγουλα, λαιμό) και στο τριχωτό της κεφαλής σε όσους ξυρίζουν το κεφάλι τους. Στις γυναίκες οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι οι μασχάλες, τα πόδια και η περιοχή στο μπικίνι.

Στη ψευδοθυλακίτιδα, όπως είναι ο ιατρικός όρος, προκαλείται ερεθισμός και φλεγμονή της περιοχής που εκδηλώνεται τοπικά με πόνο, ερυθρότητα και ενοχλητικά σπυράκια. Όταν η φλεγμονή επιμένει, δημιουργεί ουλή ή δυσχρωμίες, δηλαδή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.

Συμβαίνει κυρίως σε άτομα με σγουρές και χοντρές τρίχες και με αυξημένη τριχοφυΐα. Εμφανίζεται συχνά σε λιπαρές ή με ακμή επιδερμίδες καθώς και όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο και ξηρό, γιατί έτσι η τρίχα δεν μπορεί να βρει διέξοδο και ξαναγυρίζει προς τα μέσα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φλεγμονή υποχωρεί χωρίς καμία ειδική αντιμετώπιση μετά από λίγες μέρες. Για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες στην περιοχή για 5 λεπτά, αμέσως μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση.

Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε επάλειψη με βαλσαμέλαιο ή λάδι τεϊόδεντρου. Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και σοβαρά μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη, ώστε να φύγει το πύον και ταυτόχρονη χορήγηση αντισηπτικών διαλυμάτων, αντιβιοτικών κρεμών και αντιβίωση από το στόμα.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν για να περιορίσετε την εμφάνιση αυτού του ενοχλητικού φαινομένου.

Κάντε απολέπιση μια φορά την εβδομάδα με ένα ειδικό προϊόν με κόκκους ή με ένα άγριο σφουγγάρι (λούφα).

Ενυδατώνετε το δέρμα σας πρωί βράδυ. Η κρέμα σώματος είναι καλύτερα να εφαρμόζεται μέσα σε 5 λεπτά μετά το ντους, ώστε να συγκρατεί την υγρασία.

Χρησιμοποιείτε μία καθημερινή λοσιόν σώματος με άλφα-υδροξύ οξέα, τα οποία θα αποτρέψουν τις τρίχες από το να παγιδευτούν κάτω από το δέρμα.

Αλλάζετε τακτικά τη ξυριστική μηχανή και ξυρίζετε τις τρίχες με τη φορά που μεγαλώνουν.

Σε επίμονα και σοβαρά συμπτώματα συνιστάται η αποτρίχωση με λέιζερ.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;