Όταν η έγκυος καπνίζει

  • Iatropedia
Εάν καπνίζετε και είστε έγκυος ή αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος είναι προτιμότερο να σταματήσετε το κάπνισμα. Αυτό είναι προς όφελος της υγείας σας, αλλά και την υγεία του μωρού σας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιους κινδύνους έχει το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, οι οποίες όταν καπνίζετε περνούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και στη συνέχεια στο αίμα του μωρού σας. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, αυξημένης βρεφικής θνησιμότητας και γέννησης μωρού με χαμηλό βάρος σώματος.

Ακόμη και μετά τη γέννηση τα παιδιά των καπνιστών γονέων έχουν αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, άσθμα και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι για την μητέρα που είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Τόσο η ίδια η μητέρα όσο και το παιδί θα επωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος και θα μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους αν η διακοπή γίνει πριν τη σύλληψη. Συνεπώς αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος είναι ένα καλό κίνητρο για να σταματήσετε το κάπνισμα. Επίσης είναι και μία καλή ευκαιρία να πείσετε και το σύντροφό σας για να το κόψει, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες μίας επιτυχούς σύλληψης.

Παρόλα αυτά το μωρό σας θα εξακολουθεί να κερδίζει κάποια οφέλη εάν σταματήσετε το κάπνισμα σε οποιοδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο φυσιολογικός τοκετός κάνει τα μωρά εξυπνότερα;

Πόσο ασφαλής είναι η γέννα στο σπίτι;