Ορθοστατική υπόταση: Με ποια σοβαρή ασθένεια συνδέεται – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ορθοστατική υπόταση
Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος, σχετίζεται με αύξηση κατά 15% του κινδύνου για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας, σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη για την ορθοστατική υπόταση διήρκεσε 24 χρόνια και συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 ανθρώπους με μέση ηλικία 68,5 ετών, χωρίς ιστορικό άνοιαςή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine».

Η ορθοστατική υπόταση επιφέρει παροδική μείωση της ροής του αίματος και συνεπώς του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μείωση αυτή στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλό τους.

Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από ποικίλες αιτίες (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Πάρκινσον κ.α.). Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με μια κατά 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε βάθος 15ετίας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζαλάδα όταν σηκώνεστε: Πότε δείχνει σοβαρό πρόβλημα υγείας – Προσοχή!

Ζαλάδα όταν σηκώνεστε: Πότε συνδέεται με το Πάρκινσον