Όλες οι απαντήσεις για την τριχόπτωση!

  • Iatropedia
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είναι η τριχόπτωση. Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση της; Πως μπορεί να αντιμεωπισθεί; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλες τις απαντήσεις γύρω από το θέμα αυτό το τριχόπτωση.

Τριχόπτωση, φυσιολογική και μη

Η τρίχα είναι ένα ζωντανό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο κύκλος ζωής της περιλαμβάνει 3 φάσεις: Την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή.

Τα μαλλιά μας καθημερινά αναπτύσσονται, μακραίνουν, πέφτουν και έπειτα ξαναγεννιούνται.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Σ΄ένα φυσιολογικό τριχωτό το ποσοστό των τριχών σε φάση αναγένεσης ξεπερνά το 85% ενώ σε φάση τελογένεσης φθάνει το 15%.

Στην τριχόπτωση το ποσοστό αυτό τροποποιείται και οι τρίχες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης δεν ξεπερνούν το 65% επί του συνόλου (μέτρια τριχόπτωση), με αποτέλεσμα καθημερινά να χάνουμε πολύ περισσότερες τρίχες σε αριθμό από τις 100 – 150 που είναι το φυσιολογικό όριο.

Γυναικεία – Ανδρική τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε λόγους κληρονομικούς.

Τόσο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες (σε πολύ μικρότερο ποσοστό) μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.

Η τριχόπτωση όμως μπορεί να οφείλεται και σε λόγους ορμονικούς αλλά και να σχετίζεται με την εποχή.

Τέλος το άγχος αλλά και η διατροφή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά και πολλές φορές να δημιουργήσουν ή και να εντείνουν το φαινόμενο της τριχόπτωσης και στα δύο φύλα.

Η πτώση των μαλλιών εμφανίζεται και στα δύο φύλα ανεξάρτητα από την ηλικία.

Στους άνδρες εμφανίζεται μετά την εφηβεία, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών καθώς και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην Ανδρογενετικού τύπου Αλωπεκία που σχετίζεται με την δράση των «ανδρογόνων», αποδυναμώνεται η τρίχα με αποτέλεσμα αυτή να βγαίνει όλο και πιο λεπτή και να προκύπτουν τελικά αραιώσεις στην εμπρόσθια γραμμή του κεφαλιού, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

Αυτή η αποδυνάμωση που θα οδηγήσει σε αραίωση της πυκνότητας των τριχών μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό όπου στα συγκεκριμένα σημεία να μην υπάρχουν καθόλου μαλλιά.

Στις γυναίκες η τριχόπτωση είναι διάσπαρτη σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και όχι κατά τόπους όπως στους άνδρες.

Αρχικά η γυναικεία τριχόπτωση γίνεται αντιληπτή σαν αραίωση στην κορυφή της κεφαλής και έπειτα στους κροτάφους.

Επειδή οι επιπτώσεις της τριχόπτωσης στην ψυχολογία όλων των ατόμων είναι ιδιαίτερα αρνητικές (αίσθηση ντροπής, απογοήτευσης ακόμη και πανικός), είναι σημαντικό να παρατηρούμε εγκαίρως την συμπεριφορά της τρίχας.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουμε πολλές αφορμές.

Ποια είναι τα σημάδια τριχόπτωσης που πρέπει να προσέχουμε;

Γενικά η τριχόπτωση αποκαλύπτεται από το ίδιο το άτομο όταν την παρατηρεί μετά από ένα κούρεμα, από τρίχες που βρίσκουμε σε διάφορα σημεία (βούρτσα, νεροχύτη, μαξιλάρι), από τη διαφορά της πυκνότητας που παρατηρείται σε σύγκριση με παλιές φωτογραφίες, μέσω παρατήρησης από το κοντινό μας περιβάλλον.

Αν έχετε τριχόπτωση θα χάνετε πολλά μαλλιά κάθε μέρα που όμως δεν θα αντικαθίστανται. Παρακολουθείστε στενά την εξέλιξη του φαινομένου αυτού μέσα σε ένα διάστημα χρόνου, και αν επιμένει συμβουλευτείτε το Δερματολόγο σας.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση;

Θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη όλους τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το «κεφάλαιο μαλλιά» όπως:

Την κληρονομικότητα

Διαταραχές θυρεοειδούς

Αναιμία ή χαμηλό σίδηρο στο αίμα

Απότομες και ανεξέλεγκτες δίαιτες που μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β (Β5, Β6) αλλά και πολύτιμων ιχνοστοιχείων.

Εγκυμοσύνη – τοκετός

Εποχιακή τριχόπτωση

Πιθανή λήψη φαρμάκων

Χρήση κακής ποιότητας προϊόντων για το τριχωτό

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είτε από μόνοι τους είτε συνδυαζόμενοι μεταξύ τους μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη φυσιολογία του τριχωτού και στη μικροκυκλοφορία του.

Τελικά μπορεί να οδηγήσουν αλλά και να επιταχύνουν τη διαδικασία της τριχόπτωσης επηρεάζοντας τη δομή της ίνας της τρίχας, τον αριθμό και την πυκνότητα των τριχών.

Μπορούμε να δράσουμε επομένως σε πολλά επίπεδα, όπως στη μικροκυκλοφορία, στην ενίσχυση της τρίχας και στην ίδια την ίνας της.

Ο θύλακας της τρίχας είναι ένα από τα όργανα με την υψηλότερη δραστηριότητα κυτταρικής σύνθεσης.

Ο βολβός της τρίχας περιβάλλεται από ένα δίκτυο αιμοφόρων μικροαγγείων το οποίο του παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Για την ανάπτυξη της τρίχας απαιτούνται υψηλά αποθέματα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να διανεμηθούν στα μαλλιά μόνο από το αγγειακό δίκτυο μικροκυκλοφορίας.

Η ανεπαρκής μικροκυκλοφορία σχετίζεται άμεσα με την τριχόπτωση και ακόμη επειδή η τρίχα είναι ένα περιφερειακό όργανο, είναι ένα από τα τελευταία όργανα που ωφελούνται από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται από τη διατροφή.

Επομένως η τόνωση και η ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Μια πυκνή και δυνατή ίνα της τρίχας διαθέτει κάποια συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή της.

Η φυσιολογική σύσταση της τρίχας προϋποθέτει την επάρκεια πρωτεϊνών, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τους μηχανισμούς αυτούς μπορούμε να ενισχύσουμε με Αγωγές τριχόπτωσης που περιέχουν συστατικά όπως η Γλυκόζη και η Βιταμίνη F.

Η γλυκόζη είναι το καύσιμο για όλα τα κύτταρα του οργανισμού και καθιστά δυνατή την ανάπτυξη των τριχοφόρων θυλάκων, ενώ η βιταμίνη F είναι απαραίτητη για την προστασία και την ενίσχυση της ίνας.

Βιταμίνες του συμπλέγματος B, άλλες πρωτεΐνες όπως η κυστίνη καθώς και Ceramides είναι επίσης χρήσιμο ν’ αναζητηθούν στις αγωγές αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

Στα πλαίσια πάντα των κοσμητολογικών προτάσεων και λύσεων,πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και με την Αργινίνη, καθώς αυτό αποτελεί αναγνωρισμένο αγγειοδιασταλτικό συστατικό.

Η Αργινίνη είναι αμινοξύ που δομεί τις πρωτεΐνες, στις οποίες ανήκει και η κερατίνη, βασικό συστατικό της τρίχας αλλά και που καθιστά εφικτή τη διέγερση της μικροκυκλοφορίας ευνοώντας, επομένως, την παροχή απαραίτητων θρεπτικών ουσιών για την ανάπτυξη του βολβού.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια φαρμακευτικών αγωγών υπάρχουν και συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης (ανάλογα πάντα με την αιτιολογία της) που ο δερματολόγος μας μπορεί να μας προτείνει σε συνδυασμό ή όχι με τα προηγούμενα.

Τέτοια συστατικά είναι η μινοξιδίλη (τοπική εφαρμογή), η φιναστερίδη (αγωγή per os), η λήψη σιδήρου σε περίπτωση αναιμία.

Ποια άλλα στοιχεία που πρέπει να αναζητάμε σε μια Αγωγή;

Η αγωγή του τριχωτού της κεφαλής με προϊόν τοπικής περιποίησης καθιστά δυνατή την τοπική παροχή δραστικών συστατικών τα οποία χρειάζεται η τρίχα.

Η κατάλληλη υφή της σύνθεσης, σε συνδυασμό με κατάλληλες κινήσεις και απλικατέρ, ο σεβασμός της φυσιολογίας της τρίχας και του ph της επιτυγχάνουν βέλτιστη απορρόφηση των συστατικών και ταυτόχρονα μέγιστη ανοχή.

Η χρονική στιγμή, η διάρκεια και η συχνότητα μιας Αγωγής έχει σημασία;

Είναι σαφώς προτιμότερο να χρησιμοποιείται η αγωγή που επιλέξαμε από τα πρώτα συμπτώματα τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών και αφού φυσικά έχει επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν εκ νέου μαλλιά σε μια περιοχή όπου τα τριχοφόρα θυλάκια έχουν ατροφήσει από καιρό.

Για αυτό όσο νωρίτερα παρακολουθήσουμε και δράσουμε απέναντι στο πρόβλημα τόσο το καλύτερο.

Τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση;

Το καπέλο μόνο στην περίπτωση που είναι πολύ εφαρμοστό μπορεί να εξασθενήσει την τρίχα και αυτή έστω και παροδικά να πέσει.

Αυτό βέβαια θεωρείται ως ένα μεμονωμένο περιστατικό εξωτερικής επίθεσης στα μαλλιά μας και δεν είναι τριχόπτωση.

Επομένως το καπέλο δεν προκαλεί τριχόπτωση.

Τα προϊόντα Styling και το σεσουάρ προκαλούν τριχόπτωση;

Σε καμία περίπτωση τα συνηθισμένα προϊόντα δεν μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να τα χρησιμοποιείται άφοβα, διασφαλίστε όμως ότι χρησιμοποιείται αναγνωρισμένα προϊόντα ομορφιάς και όχι τυχαίες λύσεις.

Η θερμότητα μπορεί να ταλαιπωρήσει και να ξηράνει την τρίχα και ως αποτέλεσμα αυτή να πέσει, όμως σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναβγεί.

Το χτένισμα των μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση;

Προσπαθήστε να χτενίζετε ή να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας απαλά.

Το δυνατό βούρτσισμα δεν τους κάνει καλό, όμως δεν θα προκαλέσει και τριχόπτωση. Συνήθως θα προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά και συνεπώς το σπάσιμό της.

Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά και αποτρέπει την τριχόπτωση;

 

Συνήθως η τρίχα είναι πιο δυνατή κοντά στη ρίζα από ότι είναι στα άκρα.

Όταν κόβουμε τα μαλλιά μας δίνεται η εντύπωση ότι είναι πιο πυκνά και πιο δυνατά.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει.

Το κούρεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας ούτε και το μικροπεριβάλλον της ρίζας της.

 

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος