Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη λαρυγγίτιδα!

  • Iatropedia
Ξαφνικά διαπιστώσατε ότι η φωνή σας δε... βγαίνει με τίποτα. Κάθε φορά που κάνετε μια απόπειρα να μιλήσετε δεν τα καταφέρνετε. Την ίδια στιγμή ο πόνος στις φωνητικές χορδές είναι έντονος και με δυσκολία συλλαβίζετε χαμηλόφωνα κάποιες συλλαβές. Μήπως ταλαιπωρήστε από τη λαρυγγίτιδα; Ποιοι είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισης της;

Ο όρος λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που εκδηλώνεται στο λάρυγγα με συνέπεια η φωνή να γίνεται τραχιά και βραχνή.

Εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί εντός δύο εβδομάδων. Όταν είναι χρόνια, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για 15 ή και περισσότερες ημέρες.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

Κρυολόγημα ή γρίπη

Υπερβολική καταπόνηση των φωνητικών χορδών (φωνές, κραυγές κ.λπ.)

Ερεθισμός από αλλεργία ή από την εισπνοή καπνού

Η οξεία λαρυγγίτιδα εμφανίζεται μαζί με το κρυολόγημα. Σε αυτή την κατάσταση η αλλοίωση της φωνής γίνεται πιο τραχιά και βραχνή.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα στη φωνή. Η φωνή «κλείνει» εντελώς και ταυτόχρονα οι πάσχοντες έχουν ξηρότητα στο λαιμό, πονόλαιμο, βήχα και δυσκολία κατάποσης.

Θεραπεία

Στην περίπτωση οξείας λαρυγγίτιδας, επιβάλλεται ξεκούραση τη φωνής , κάνοντας αφωνία για μερικές ημέρες. Επειδή αυτό είναι συνήθως αδύνατο, πρέπει τουλάχιστον να μιλάμε σε ήπιο τόνο, χωρίς όμως να ψιθυρίζουμε, καθώς έτσι ερεθίζεται ακόμη περισσότερο ο λάρυγγας.

Οι ειδικοί συστήνουν

Καταπολεμήστε το βήχα (με κάποιο σιρόπι και παστίλιες, τσάι με μέλι κ.λπ.) ώστε να αποφευχθεί ο επιπλέον ερεθισμός του λάρυγγα.

Επιβάλλεται οι ασθενείς να πίνουν πολλά υγρά και να αποφεύγουν την εισπνοή καπνού.

Στην περίπτωση που η λαρυγγίτιδα επιμένει, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος