Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από απώλεια ακοής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απώλεια ακοής
Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για απώλεια ακοής, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χουανχουάν Χου του Εθνικού Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 50.000 άτομα σε βάθος οκταετίας.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα απώλειας ακοής είναι κατά 1,2 έως 1,6 φορές μεγαλύτερη στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κανείς, ενώ μειώνεται πέντε χρόνια αφότου κανείς κόψει το κάπνισμα.

«Αν ληφθεί υπόψη το μεγάλο μέγεθος του δείγματος, η μακρά χρονική περίοδος παρακολούθησης και η αντικειμενική αξιολόγηση της απώλειας ακοής με ιατρικές εξετάσεις, η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την απώλεια της ακοής και αναδεικνύει την ανάγκη για έλεγχο του καπνίσματος, έτσι ώστε να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση της μειωμένης ακοής στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Χου.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό για θέματα ερευνών πάνω στον καπνό και στη νικοτίνη «Nicotine & Tobacco Research».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ