Ο πελαργός αργεί να χτυπήσει την πόρτα σας.Μήπως τον καθυστερούν οι.. πολύποδες

  • Iatropedia
Τι είναι οι πολύποδες στο ενδομήτριο; ποια είναι η θεραπεία τους; Πότε και πως εμφανίζονται; Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη; Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες, τις μέρες μας. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα.

Πάνω από 30% αύξηση σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζουν οι πολύποδες του ενδομητρίου στις σύγχρονες γυναίκες που καθυστερούν όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν για χάρη της καριέρας.

Πρόκειται για πολύποδες που εντοπίζονται εντός της μήτρας και μπορεί να προκαλέσουν σειρά συμπτωμάτων στη γυναίκα και φυσικά δυσκολία τεκνοποίησης στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την γυναικολόγο μαιευτήρα Σταυρούλα Ευθυμιάδη «τα ακριβή αίτια μπορεί μέχρι στιγμής να είναι άγνωστα αλλά ενοχοποιείται η καθυστέρηση τεκνοποίησης κυρίως από τις σύγχρονες γυναίκες που βάζουν άλλες προτεραιότητες από την απόκτηση ενός παιδιού».

Όσο για τα συμπτώματα η κ.Ευθυμιάδη εξηγεί: «το βασικό σύμπτωμα που πρέπει να υποψιάσει μια γυναίκα και να σπεύσει στο γιατρό της είναι η αιμορραγία με σκούρες εκκρίσεις πριν την περίοδο. Σε μεγαλύτερους πολύποδες μπορεί να καταγραφεί έντονη αιμορραγία εντός της περιόδου».

Σε ότι αφορά στη διάγνωση και τη θεραπεία, αφού εντοπισθεί το πρόβλημα κλινικά με υπερηχογράφημα και υστεροσκόπηση πρέπει να ακολουθήσει : «είτε απόξεση όπου όμως υπάρχει πιθανότητα να μην αφαιρεθεί πλήρως ο πολύποδας, είτε να γίνει αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση που θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη σύγχρονη μέθοδος παγκοσμίως» καταλήγει η κ.Ευθυμιάδη.

Να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισής τους είναι εξαιρετικά υψηλή κυρίως στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 50 ετών.

Σταυρούλα Ευθυμιάδη

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να απαλλαγείτε από τους μύκητες στα νύχια

Έχετε λόξιγκα και θέλετε να σταματήσει; Διαβάστε τι θα κάνετε

Η δυσάρεστη κολονοσκόπηση και το καθαρτικό

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, προτιμά τους υπέρβαρους

Σκυλιά εντοπίζουν τον καρκίνο