Ο καρκίνος στον άνθρωπο είναι σαν την Λερναία Ύδρα

  • Iatropedia
Ο καρκινικός όγκος ενός ανθρώπου δεν έχει ομοιομορφία, αλλά μπορεί να περιέχει μεγάλη ποικιλομορφία. Με απλά λόγια, ένας όγκος δεν είναι μια μάζα πανομοιότυπων καρκινικών κυττάρων, αλλά ένα μωσαϊκό γενετικών διαφορετικών κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι με μια και μόνη βιοψία, δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν όλα αυτά τα κύτταρα. Ίσως έτσι να μπορεί να εξηγηθεί ότι λόγω της μονομερούς βιοψίας, ο καρκινικός όγκος μπορεί να αντιστέκεται με επιτυχία.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε από Βρετανούς επιστήμονες, βοηθά να ερμηνευτεί, γιατί είναι τόσο δύσκολη η μελέτη και η θεραπεία της νόσου του καρκίνου. Εξηγεί επίσης, γιατί η εκτίμηση ενός γιατρού σχετικά με την πρόγνωση ή τη μελλοντική θεραπεία, μπορεί να μην είναι η ίδια, αλλά να εξαρτηθεί από το μέρος του όγκου όπου θα γίνει η βιοψία. Ίσως έτσι να μπορεί να κατανοηθεί γιατί ο καρκίνος είναι δύσκολο και πολύπλοκο να αντιμετωπιστεί.

Οι επιστήμονες έκαναν ενδελεχή ανάλυση στους όγκους τεσσάρων ασθενών που είχαν καρκίνο στα νεφρά. Συνέλλεξαν πολλά δείγματα από διαφορετικά σημεία των ιδίων όγκων και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στη συνέχεια κάθε δείγμα αναλύθηκε για να εντοπιστούν οι γενετικές μεταλλάξεις σε αυτό και γενικότερα η μορφή της γονιδιακής δραστηριότητας και της δομής των χρωμοσωμάτων.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μόνο το ένα τρίτο των μεταλλάξεων, ήταν κοινό σε όλα τα δείγματα από τα 14 που συνέλεξαν, από τον ίδιο όγκο. Τα υπόλοιπα 2/3 των δειγμάτων από τον ίδιο όγκο διέφεραν μεταξύ τους, αλλά και από τη μια βιοψία, με την άλλη. «Κάθε όγκος» τονίζει ο επικεφαλής της Βρετανικής έρευνας, Δρ. Σουάντον, «έχει ένα βαθμό ποικιλίας που ζαλίζει. Η οποιαδήποτε βιοψία, δεν δείχνει παρά μια μερική μόνο εικόνα της κατάστασης του όγκου. Μια βιοψία δεν δείχνει σφαιρικά και πλήρως την κατάσταση»

Η ποικιλομορφία αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δυσκολεύονται να βρουν βιοδείκτες, δηλαδή ουσίες που παράγει ο οργανισμός και αποκαλύπτουν την παρουσία ή τη φύση του καρκίνου στο σώμα. Επειδή οι όποιοι βιοδείκτες βασίζονται σε μια μόνο βιοψία. Με αποτέλεσμα που μπορεί να είναι και παραπλανητικό. Αποκορύφωμα ήταν ότι οι ερευνητές από τον ίδιο όγκο εντόπισαν διαφορετικές γενετικές «υπογραφές», οι οποίες μάλιστα παραπέμπουν τόσο σε καλή όσο και σε κακή πρόγνωση για τη νόσο του ιδίου ανθρώπου.

Ίσως με αυτή την ανακάλυψη να μπορεί να εξηγηθεί γιατί πολλές αντικαρκινικές θεραπείες, σταματάνε μετά από 1 με 2 χρόνια, να έχουν αποτελέσματα. Δηλαδή, ένα αντικαρκινικό φάρμακο, στοχεύει σε κύτταρα με συγκεκριμένες μεταλλάξεις. Όμως αυτά τα κύτταρα «στόχοι», μπορεί να υπάρχουν μόνο σε ορισμένα σημεία του όγκου, σε εκείνα τα σημεία που έτυχα να γίνει η βιοψία. Τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα παραμένουν αθεράπευτα. Φανταστείτε μια Λερναία Ύδρα. Έτσι μοιάζει και συμπεριφέρεται ο καρκινικός όγκος.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να εντοπίσουν όλες τις δυνατές μεταλλάξεις που μπορεί να βρίσκονται στο ίδιο όγκο. Όμως κάτι τέτοιο θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια καθώς προϋποθέτει πολλαπλές βιοψίες που μπορεί να είναι και εκατοντάδες, και στη συνέχεια τρομερή υπολογιστική ισχύ, για να εντοπισθούν οι αλλαγές στο γενετικό υλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του φάρυγγα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου

1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα πεθάνουν από καρκίνο μέσα στο 2012

καρκίνος στους όρχεις: η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές