Ντόπινγκ: Γιατί η Σαραπόβα έπαιρνε Meldonium – Τι της συνέβαινε ακριβώς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ντόπινγκ
Η τενίστρια Μαρία Σαραπόβα δεν πέρασε τον έλεγχο ντόπινγκ για την ουσία Meldonium στις 26 του Ιανουαρίου του 2016, όταν έπαιζε στο Αυστραλιανό Open.

Το ντόπινγκ αποτελεί μάστιγα στον παγκόσμιο αθλητισμό εδώ και χρόνια. Παρά τις επισταμένες προσπάθειες καταπολέμησής του, το ντόπινγκ εξακολουθεί και «μολύνει» το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι.

Σύμφωνα με το drugs.com, το Meldonium, το οποία είναι επίσης γνωστό ως Mildronate, κατασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρεία Grindeks στη Λετονία και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων της καρδιάς, όπως η στηθάγχη, καθώς και για καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια και περιπτώσεις ισχαιμίας, η οποία είναι η έλλειψη σωστής ροής του αίματος σε κάποια μέρη του σώματος.

Το φάρμακο λειτουργεί διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας την ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ικανότητα άσκησης, την σωματική και πνευματική αντοχή, καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Meldonium βελτιώνει τη διάθεση του χρήστη και του επιτρέπει να γίνει πιο δραστήριος.

Το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν στη λίστα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) με τις ουσίες που είναι απλά “υπό παρακολούθηση” για τις επιδράσεις τους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 και από την 1η Ιανουαρίου 2016 προστέθηκε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

ντόπινγκ

Ντόπινγκ: Τι είπε η Μαρία Σαραπόβα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Μαρία Σαραπόβα είπε ότι λάμβανε το Meldonium βάσει συνταγής που της είχε γράψει ο οικογενειακό της γιατρό και αυτό συνέβαινε από το 2006. Αυτό έγινε αφότου διαγνώστηκε με προβληματικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο είναι μια εξέταση που καταγράφει κάθε καρδιακό παλμό πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί.

Η ίδια η Σαραπόβα δήλωσε: “Αρρώσταινα συχνά. Κολλούσα γρίπη κάθε δύο μήνες. Είχα ανώμαλα αποτελέσματα ΗΚΓ (…) Είχα ανεπάρκεια σε μαγνήσιο και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ενώ υπήρχαν και συμπτώματα διαβήτη. Αυτό είναι ένα από τα φάρμακα, μαζί με άλλα, που έχω πάρει για όλα αυτά”.

Το Meldonium, πράγματι, συνταγογραφείται και για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας μαγνησίου (που μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες στους αθλητές) και του διαβήτη.

Η Σαραπόβα ισχυρίζεται πως δεν γνωρίζε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είχε προστεθεί στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών της WADA, μέχρι που έλαβε μια σχετική επιστολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης που την ενημέρωνε για το γεγονός ότι δεν πέρασε τον έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των αγώνων για το Αυστραλιανό Όπεν το 2016.

Ντόπινγκ: Η κατηγορία του Meldonium στην λίστα της WADA

Το Meldonium έχει χαρακτηριστεί ως ουσία S4, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της WADA, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ουσία που ανήκει στους ρυθμιστές ορμονών και μεταβολισμού.

Οι μεταβολικοί ρυθμιστές είναι μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που ωφελούν τους ασθενείς ρυθμίζοντας τον καρδιακό τους μεταβολισμό, χωρίς να τροποποιούν τη ροή του αίματος. Αυξάνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης σε βάρος του μεταβολισμού των ελεύθερων λιπαρών οξέων, ενισχύοντας έτσι την χρήση του οξυγόνου από τα όργανα και τους μυς, η οποία, πλέον γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Ως ουσία εφευρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο Ινστιτούτο Οργανικής Σύνθεσης της Λετονικής Ακαδημίας Επιστημών SSR από τον δρ. Ivars Klavins.

http://www.health24.com