Νέος βιοδείκτης αίματος προσδιορίζει ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επιλόχειο κατάθλιψη

  • Iatropedia
Η επιλόχειος κατάθλιψη συχνά επισκιάζει την χαρά της άφιξης του νέου μωρού καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα, μία στις 7 μητέρες πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή τον χρόνο μετά τον τοκετό ενώ ένα επιπλέον 22% διαπιστώνεται να έχει κάποιον βαθμό κατάθλιψης έναν χρόνο αργότερα.

Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης αλλά οι μητέρες αναπτύσσουν αρνητικά συναισθήματα για το παιδί τους: παράλογους φόβους για το μωρό και την υγεία του, μια συνεχή ανησυχία ότι μπορεί να κάνουν κάτι που θα το βλάψει, αίσθημα ενοχής ότι δεν μπορούν να το φροντίσουν, ακόμη και αίσθηση αδιαφορίας ή έλλειψης επαφής με το μωρό. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες ερευνητικών ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, συνδέουν την επιλόχειο κατάθλιψη με χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης».

Υποθέτοντας ότι η συγκεκριμένη ορμόνη πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, δεδομένης της σημασίας της στην ανάπτυξη της μητρικής συμπεριφοράς, οι ερευνητές εξέτασαν 545 μητέρες από τις οποίες 269 είχαν επιλόχειο κατάθλιψη ενώ 276 όχι. Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Genetics εντόπισαν μια σχέση μεταξύ γενετικών και επιγενετικών βιοδεικτών στην οξυτοκίνη που σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Συχνά, η διάγνωση της επιλόχειου κατάθλιψης είναι δύσκολη αν η πάσχουσα κρύβει τα συμπτώματα που νιώθει, όμως ο νέος βιοδείκτης αίματος θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η σχετική έρευνα θα βοηθήσει και γυναίκες που δεν είχαν ποτέ προηγουμένως κατάθλιψη, σημειώνει η καθηγήτρια Jessica Connelly, καθώς όπως λέει «κινδυνεύουν κι αυτές».