Νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου μαστού!

  • Iatropedia
Ένα νέο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού έχουν πλέον οι επιστήμονες. Χάρη στη προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία, εντοπίζεται ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη μαστογραφία και την υπερηχογραφία.

Η εξέταση αυτή δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, διαρκεί συνολικά μόνο 3 λεπτά, δε δημιουργεί τη δυσάρεστη αίσθηση συμπίεσης των μαστών, ενώ είναι σημαντικά πιο οικονομική από την κλασσική μαγνητική μαστογραφία. Λειτουργώντας συνδυαστικά με τη μαστογραφία, η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της έγκαιρης διάγνωσης. Η νέα εξέταση βασίζεται στην ανακάλυψη του καρκίνου με βάση την αυξημένη αγγείωση και τα διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του σε σχέση με το φυσιολογικό μαστό και τους καλοήθεις όγκους.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ιατρικά περιοδικά όπως στο Journal of Clinical Oncology, η ταχεία μαγνητική μαστογραφία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού.

«Το 2014, σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Άαχεν που διεξήχθη στη Γερμανία, σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο μαστογραφίας και υπερηχογραφίας μαστών χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα, η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία εντόπισε καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 18,2 ανά 1000 γυναίκες και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο. Σήμερα δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες που κάνουν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με συστηματική μαστογραφία, να ενισχύσουν τη σιγουριά τους ότι δεν πάσχουν από την ασθένεια, προσθέτοντας την Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία, και ειδικότερα στις γυναίκες νεαρής ηλικίας καθώς και σε όσες έχουν πυκνούς μαστούς, όπου η αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας περιορίζεται» δήλωσε ο Δρ. Νίκος Μποντόζογλου, Διευθυντής του Τμήματος Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ο κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπλήρωσε: «1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, μία ασθένεια που αρκετές φορές μπορεί να ιαθεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Επομένως, η διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία έρχεται να μας δώσει ένα νέο διαγνωστικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού».

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, τόνισε: «Παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στο όραμά μας για προσφορά ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, όλοι οι άνθρωποι του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την προσθήκη μίας ακόμη πρωτοποριακής εξέτασης που έχει στόχο να σώσει ανθρώπινες ζωές».