Νέοι βηματοδότες: δίνουν ρυθμό χωρίς καλώδια και μπαταρία

  • Iatropedia
Τέλος στην ταλαιπωρία των καρδιοπαθών από τα καλώδια και τις μπαταρίες του βηματοδότη βάζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Σύντομα γιατροί και ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους… ασύρματους βηματοδότες που μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια τους παλμούς της καρδιάς καταργώντας έτσι την ανάγκη για μπαταρίες. Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι βηματοδότες πρέπει να αντικαθίστανται με χειρουργική επέμβαση κάθε πέντε έως επτά χρόνια, όταν εξαντλούνται οι μπαταρίες τους, κάτι που είναι δαπανηρό και συχνά δημιουργεί αναστάτωση στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται για παιδιά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, δηλαδή τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος μετά από κίνηση και πίεση. Η πιεζοηλεκτρική συσκευή παράγει τουλάχιστον δεκαπλάσια ενέργεια από αυτήν που απαιτούν οι βηματοδότες, ενώ έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με την μπαταρία ενός βηματοδότη.

Άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα ή φούρνοι μικροκυμάτων, δεν επηρεάζουν την λειτουργία της συσκευής. Πάντως οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σύντομα θα μπορέσουν να τελειοποιήσουν τη συσκευή τους και να την ενσωματώσουν σε ένα προϊόν κατάλληλο για κυκλοφορία στο εμπόριο.

πολλά προβλήματα

Παρά την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί, τα καλώδια δημιουργούν προβλήματα στις επεμβάσεις και αυξάνουν τις πιθανότητες λοίμωξης ενώ η καρδιακή δραστηριότητα δημιουργεί φθορές στα καλώδια με το χρόνο.

Τα προβλήματα αυτά προσπαθούν να «εξαλείψουν» αρκετές ερευνητικές ομάδες στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην ασύρματη προσέγγιση όσον αφορά στους βηματοδότες. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με αρκετή επιτυχία, αλλά ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της ασύρματης τεχνολογίας είναι και η μεγάλη κατανάλωση της μπαταρίας.

Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται και τα αποτελέσματα αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια του 4ου διεθνούς συνεδρίου “Heart, Vessels & Stroke”, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Βάρδας «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες διεθνώς, που δεν εφαρμόζει κανενός είδους αξιολόγηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να δαπανώνται χρήματα σε τεχνικές και μεθόδους, οι οποίες δεν δικαιολογούν τόσο υψηλό κόστος. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν η χώρα μας να αποκτήσει έναν Εθνικό Φορέα Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο πόδι για τη γρίπη! Σε έξαρση ο ιός. Πώς να προφυλαχτείτε

Γιατί οι άνδρες ξεχνούν γενέθλια και επετείους;

Όταν η πίεση δεν πέφτει! Η επίμονη υπέρταση

Αντί για σεξ τι προτιμούν να κάνουν οι γυναίκες;