Νέες τεχνικές για την αποκατάσταση παθήσεων του ώμου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι νεώτερες τάσεις και πρωτοπόρες τεχνικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου παρουσιάστηκαν ενδελεχώς στο 3ήμερο Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο «Athens Shoulder Course» που συνδιοργάνωσαν η Γ' Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και το Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 26-28 Ιανουαρίου 2017.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων προσκεκλημένων ομιλητών, με συμμετοχή ορθοπαιδικών χειρουργών και φυσιοθεραπευτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Εταιρείας (ESSKA), της Διεθνούς Εταιρείας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής (ISAKOS), της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.).

Η θεωρητική προσέγγιση παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του ΜΗΤΕΡΑ , ενώ η πρακτική εξάσκηση σε τεχνικές αρθροσκοπικής και ανοιχτής χειρουργικής ώμου σε πτωματικά παρασκευάσματα, έγινε στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, κ. Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης: «Η κλινική μας προσφέρει επιστημονικά άρτιες και τεχνολογικά σύγχρονες υπηρεσίες σε ασθενείς με ορθοπαιδικές παθήσεις ή τραυματισμούς- με έμφαση στις παθήσεις του ώμου- καθιστώντας τη διάγνωσή τους ακριβέστερη και τη θεραπεία τους άμεση και αποτελεσματική με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ο ρόλος μας είναι διττός.

Σε επιστημονικό επίπεδο, στόχος μας είναι να βρίσκουμε νέες, ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και φέρνοντας στην Ελλάδα καινοτόμες πρακτικές και σε εκπαιδευτικό επίπεδο να προετοιμάζουμε και να παραδίδουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ευσυνείδητους, πιο αποτελεσματικούς ιατρούς, οι οποίοι μέσω του ελέγχου των αποτελεσμάτων και των χειρουργικών τεχνικών, θα βλέπουν σφαιρικά κι ολοκληρωμένα τον άνθρωπο – ασθενή».