Νέα μέθοδος για δέρμα χωρίς ουλές και ρυτίδες με αυτόλογο πλάσμα

  • Iatropedia
Όπως είναι πλέον γνωστό η δερματολογία έχει ξεφύγει από το αποκλειστικό αντικείμενο της παθολογικής ειδικότητας και έχει επεκταθεί δυναμικά και στον αισθητικό τομέα. Όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και των δύο φύλων προσέρχονται στο δερματολογικό ιατρείο αναζητώντας συμβουλές και προτάσεις για διόρθωση ατελειών του δέρματος, όπως οι τραυματικές ουλές και τα σημάδια ακμής καθώς και για περιορισμό της γενικότερης χαλάρωσης και των ρυτίδων.

Η ανάγκη για αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος, έχει ωθήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση υλικών και τεχνικών που θα προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες στον ασθενή, με λογικό κόστος και όσο το δυνατόν μικρότερη τροποποίηση της καθημερινής του απασχόλησης.

Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζονται για τις ενδείξεις που αναφέρθηκαν μια ποικιλία συσκευών laser επεμβατικά ή μη -ανάλογα με το πώς δρουν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα επεμβατικά laser τραυματίζουν την επιδερμίδα και είναι πιο ‘επιθετικά’ και επομένως πιο άμεσης δράσης αλλά και με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών όπως η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση. Κλασσικοί αντιπρόσωποι είναι τα laser CO2 και Er-Yag. Από την άλλη τα μη επεμβατικά δεν τραυματίζουν την επιδερμίδα αλλά εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα και δρουν έμμεσα, ουσιαστικά διεγείροντας με θερμότητα τους ινοβλάστες, κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ, οπότε οι μεταβολές είναι πιο προοδευτικές. Τα πιο συνηθισμένα αυτής της κατηγορίας είναι το Er-Glass και το Nd-Yag.

Η πιο καινοτόμος πρόταση που υπάρχει σήμερα για τη βελτίωση της υφής του δέρματος είναι ο συνδυασμός των laser που αναφέρθηκαν με το αυτόλογο πλάσμα και τους αυξητικούς παράγοντες που βρίσκονται σε αυτό. Με απλά λόγια η τεχνική στηρίζεται στο να χρησιμοποιήσουμε θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο αίμα του ίδιου του ασθενούς ώστε να τροφοδοτήσουμε με πρώτες ύλες τους διεγερμένους με το laser ινοβλάστες για να παράγουν εκ των έσω περισσότερες ίνες κολλαγόνου και υαλουρονικό οξύ, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε εξωτερικά τα αντίστοιχα συνθετικά υλικά με ενέσεις.

Η πηγή προέλευσης των αυξητικών παραγόντων είναι τα αιμοπετάλια του αίματος. Πρόκειται για τα σωματίδια που σχηματίζουν το θρόμβο-πήγμα αίματος όταν τραυματιζόμαστε για να σταματά η αιμορραγία. Έχει βρεθεί από πλήθος μελετών ότι τα αιμοπετάλια περιέχουν έτοιμες δεξαμενές αυξητικών παραγόντων με πιο χαρακτηριστικούς τον PDGF (platelet derived growth factor- αυξητικό παράγοντα προερχόμενο από αιμοπετάλια) και τον FGF (fibroblast growth factor- αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών). Συνοπτικά, παίρνουμε αίμα από τον ίδιο τον ασθενή –έτσι προκύπτει το αυτόλογο- και το φυγοκεντρούμε στην ειδική συσκευή ώστε να διαχωριστούν τα κύτταρα (λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια) από το πλάσμα- το κίτρινο υγρό που περιέχει τα αιμοπετάλια. Με ειδική τεχνική φυγοκέντρησης μπορούμε να διαχωρίσουμε περαιτέρω το πλάσμα στο PRP (platelet rich plasma- πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) και το PPP ( platelet poor plasma- πλάσμα φτωχό σε αιμοπετάλια). Κατόπιν προσθέτουμε στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε ειδικό ενεργοποιητή, ο οποίος ‘σπάει’ το τοίχωμα των αιμοπεταλίων και απελευθερώνονται οι αυξητικοί παράγοντες, που είναι έτοιμοι να δράσουν. Το μεν PRP έχει 4-5 φορές περισσότερα αιμοπετάλια από το φλεβικό αίμα και το εφαρμόζουμε όπου θέλουμε πιο θεαματικό αποτέλεσμα, όπως στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια ή γύρω από το στόμα, ενώ το PPP περιέχει λιγότερα αιμοπετάλια και το χρησιμοποιούμε σε πιο μεγάλες επιφάνειες όπως το λαιμό ή τις παρειές και το μέτωπο. Η εφάρμογή είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται με πολύ μικρές και λεπτές βελόνες μεσοθεραπείας. Στο τέλος της συνεδρίας υπάρχει μόνο ο ερεθισμός από το laser που έχει προηγηθεί της εφαρμογής του πλάσματος και μικρά επάρματα-πομφοί από το πλάσμα που απορροφώνται σε λίγες ώρες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η πρώτη ύλη-πλάσμα και αιμοπετάλια- προέρχονται από το ίδιο το άτομο που κάνει τη θεραπεία και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση αλλεργίας ή άλλης αντίδρασης όπως αυτές που παρατηρούμε από τα συνθετικά υλικά. Γίνεται γρήγορα και είναι ελάχιστα επεμβατική, ενώ το κόστος δεν είναι υπερβολικό. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι το κολλαγόνο και το υαλουρονικό παράγονται από τους ινοβλάστες του ίδιου του οργανισμού. Έτσι, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο όπως με τα συνθετικά εμφυτεύματα, συντελείται προοδευτικά και το σπουδαιότερο διαρκεί σε βάθος χρόνου. Αντενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου είναι διάφορες αιματολογικές διαταραχές όπως αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές πήξεως του αίματος, χαμηλά αιμοπετάλια στο αίμα και η ανοσοκαταστολή ενώ σχετική αντένδειξη είναι η λήψη αντιπηκτικών-αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

Παρόλο που η τεχνική του αυτόλογου πλάσματος χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια, συνεχίζει να εξελίσσεται και να βρίσκει εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ιατρικής, όπως στην ορθοπεδική με ενέσεις μέσα στις αρθρώσεις για εκφυλιστικές ή τραυματικές αρθροπάθειες, σαν επουλωτικό στα άτονα έλκη –διαβητικό πόδι ενώ υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για ανάσχεση της τριχόπτωσης στην ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι λοιπόν ένα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου ιατρού, ώστε να προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία που θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών του.

Άγις Γραφάκος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Αισθητική και επεμβατική δερματολογία

agis_grafakos@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

προσοχή στα νύχια σας, είναι εστία μολύνσεων και ασθενειών

μάθετε τα πάντα για το γήρας και τις μεθόδους αντιγήρανσης

10 χρήσιμες και ανακουφιστικές συμβουλές για τις γυναίκες με κυστίτιδα

τα πιο παράξενα ιατρικά θαύματα. ΦΩΤΟ

ποιος είναι ο νέος τρόπος αυθητικής στήθους. ξεχάστε τις σιλικόνες

αυτά τα πλάσματα βρίσκονται στο μαξιλάρι σας. ΦΩΤΟ