Nέα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών

  • Iatropedia
Μια νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο των ωοθηκών που δοκίμασαν Βρετανοί ερευνητές μπορεί να ανιχνεύσει την νόσο σε διπλάσιο αριθμό γυναικών απ’ ότι αντίστοιχοι συμβατικοί τρόποι.

Η μέθοδος που δοκιμάσθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου εντοπίζει τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου στα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, της CA125 που σχετίζεται με την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, στο αίμα των γυναικών. Αντίθετα, η συμβατική μέθοδος προ συμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο των ωοθηκών χρησιμοποιεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την εν λόγω πρωτεΐνη.

Ωστόσο, μπορεί τα επίπεδα της CA125 να είναι υψηλότερα σε κάποιες γυναίκες και να μην έχουν καρκίνο ενώ σε άλλες, παρόλο που είναι χαμηλότερα να αναπτύξουν. Τα αποτελέσματα της σχετικής δοκιμής έδειξαν την δυνατότητα ανίχνευσης της νόσου στο 86% των γυναικών με διηθητικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών εκεί που οι συμβατικές μέθοδοι ή η κλινική πρακτική μπορούσαν να εντοπίσουν μόνο 41% και 48% αντιστοίχως.

Ο καθηγητής Ian Jacobs, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία που είχε και την ιδέα της δοκιμής, εξηγεί ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής παρέχουν στους επιστήμονες ένα ακριβές και ευαίσθητο εργαλείο καθώς αυτό που είναι φυσιολογικό για μια γυναίκα μπορεί να μην είναι για μια άλλη. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, η χρήση της CA125 ως βιοδείκτη σημαίνει ότι η νέα μέθοδος διαλογής είναι σε θέση να προβλέψει εξατομικευμένα τον κίνδυνο που έχει μια γυναίκα να εκδηλώσει την νόσο και δη με μεγαλύτερη ακρίβεια.