Να θηλάσω ή όχι;

  • Iatropedia
Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν πρέπει να θηλάσουν το μωρό τους ή όχι. Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας. Είναι επίσης καλός για την υγεία του μωρού σας, αλλά και την δικιά σας. Η απόφαση να θηλάσετε είναι στο χέρι σας, αλλά διαβάστε πρώτα τις παρακάτω πληροφορίες πριν αποφασίσετε πώς θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας για να αναπτυχθεί.

Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο. Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το σώμα σας λέει στο στήθος σας να παράγει γάλα.

Το μητρικό γάλα είναι βολικό. Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δεν απαιτεί μέτρηση ή ειδική προετοιμασία.

Το μητρικό γάλα εξοικονομεί χρήματα. Το μητρικό γάλα είναι φυσικό και δωρεάν. Επιπλέον δεν χρειάζεται να αγοράσετε επιπλέον μπουκάλια, ή άλλα αναλώσιμα τροφοδοσίας για το μωρό σας.

Ο θηλασμός παρέχει άνεση στο μωρό σας. Κρατώντας το κοντά στο δέρμα σας, του παρέχετε ζεστασιά και επιπλέον δημιουργείται ένας δεσμός ανάμεσα σε εσάς και στο μωρό σας που κανένας άλλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Ο θηλασμός βοηθάει τον εγκέφαλο του μωρού σας να αναπτυχθεί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν υψηλότερο IQ (κατά μέσο όρο επτά πόντους) από εκείνα που τρέφονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Ο θηλασμός βοηθάει το μωρό σας να μεγαλώσει υγιές. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είχαν θηλάσει έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, βρογχικό άσθμα, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, αλλεργίες, δερματικά προβλήματα και λέμφωμα, καθώς και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα μωρά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον έξι μήνες έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας από ό, τι τα μωρά που τρέφονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Μαστίτιδα: Πως θα ανακουφιστείτε από τον πόνο!

 

Ο θηλασμός προφυλάσσει τα βρέφη, από πνευμονία και διάρροια