Μπότοξ: Πώς συνδέεται με τις ημικρανίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μπότοξ
Το μπότοξ είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τη χρόνια ημικρανία και τρεις άλλες νευρολογικές διαταραχές, σύμφωνα με νέα κατευθυντήρια γραμμή από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Η βοτουλινική τοξίνη (botulinum toxin, ή σε συντομογραφία, botox), η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να εξομαλύνει τις ρυτίδες στο πρόσωπο, προέρχεται από ένα είδος βακτηρίων. Το μπότοξ μπλοκάρει την απελευθέρωση ουσιών σε νευρικές απολήξεις, μειώνοντας τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοση των σημάτων πόνου. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά της βοτουλινικής τοξίνης, είναι που της προσδίδει και την δυνατότητα στο μπότοξ να ανακουφίσει το άτομο από τις χρόνιες ημικρανίες.

Οι συντάκτες της νέας, επικαιροποιημένης, κατευθυντήριας γραμμής για τις ιδιότητες του μπότοξ, επανεξέτασαν προηγούμενες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις τέσσερις μεθόδους εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης, που είναι διαθέσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θεραπείες είναι γενικά ασφαλείς και αποτελεσματικές για τέσσερις νευρολογικές παθήσεις: την χρόνια ημικρανία, στην σπαστικότητα σε ενήλικες, την αυχενική δυστονία και τον βλεφαροσπασμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ David Simpson, από την Ιατρική Σχολή Icahn του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai (“Όρος Σινά”) στη Νέα Υόρκη:

  • Ως χρόνια ημικρανία ορίζεται εκείνη η κατάσταση όπου το άτομο έχει ημικρανίες 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
  • Η σπαστικότητα στους ενήλικες είναι το σφίξιμο των μυών που παρεμβαίνει στην κίνηση και τυπικά συμβαίνει μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό, ή από άλλες νευρολογικές βλάβες.
  • Η αυχενική δυστονία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον έλεγχο των μυών του λαιμού, με αποτέλεσμα την ακούσια κλίση της κεφαλής, ή τις ακούσιες κινήσεις του αυχένα.
  • Ο βλεφαροσπασμός είναι μια κινητική διαταραχή, που κάνει τα μάτια του ασθενούς να κλείνουν ανεξέλεγκτα.

Η τελευταία φορά που η κατευθυντήρια γραμμή της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας σχετικά με το μπότοξ είχε ανανεωθεί ήταν το 2008. Τότε δεν υπήρχαν ακόμα επαρκή στοιχεία από επιμέρους έρευνες για τον επίσημο επιστημονικό συσχετισμό του μπότοξ με την χρόνια ημικρανία. Πλέον, αποδείχτηκε ότι η βοτουλινική τοξίνη παρέχει ένα (έστω μικρό) όφελος στα άτομα με χρόνιες ημικρανίες.

Η επικαιροποιημένη κατευθυντήρια γραμμή δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Neurology. Είναι, επίσης, προγραμματισμένο να παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα γίνει στο Βανκούβερ του Καναδά.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δεν πρέπει να κάνει ποτέ μια γυναίκα στο στήθος της

Μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε BOTOX

Ρυτίδες στον λαιμό: Η νέα λύση λέγεται micro botox

Δείτε τι κάνει το botox στο πρόσωπο

Τι είναι το φυσικό botox;

Botox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να επιλέξω;

Γιατί το μνημόνιο απογείωσε το Botox