Μνήμη: Δείτε ποια βιντεοπαιχνίδια την βελτιώνουν!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μνήμη
Το να παίζει κανείς τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια για μόλις 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό του πιο ικανό στο να διατηρεί τις νέες μνήμες που δημιουργεί “ανεξίτηλες” για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα , η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Πολλά πειράματα έχουν γίνει κατά καιρούς, επάνω στο πώς λειτουργεί η μνήμη του ανθρώπου και πώς μπορεί να βελτιώθεί ή να διατηρηθεί περισσότερο. Για δύο εβδομάδες, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ρώτησαν 69 αρχάριους παίκτες να αφιερώνουν μισή ώρα καθημερινά στο να παίζουν είτε το δισδιάστατο (2D) παιχνίδι “Angry Birds”, ή το τρισδιάστατο (3D) παιχνίδι “Super Mario 3D World”, ή κανένα παιχνίδι απολύτως. Με βάση τις σχετικές μετρήσεις και τεστ που κάθε συμμετέχων έκανε στην αρχή και στο τέλος του πειράματος, μόνο οι παίκτες που έπαιζαν το 3D παιχνίδι παρουσίασαν βελτίωση της μνήμης τους.

“Τα 3D παιχνίδια έχουν πολλά πλεονεκτήματα (σ.σ. για την εγκεφαλική λειτουργία) που τα 2D δεν έχουν. Υπάρχει το θέμα της προοπτικής, ο όγκος των χωρικών πληροφοριών, η καθηλωτική τους ικανότητας να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να είστε εκεί και άλλα (…) Όταν η οπτική γωνία είναι σχετικά στατική, σε ένα παιχνίδι 2D, τότε ο εγκέφαλος δεν εκτίθεται σε τόσες πολλές χωρικές προκλήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, Craig Stark, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Αν και το πείραμα δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά για να δείξει πώς η τεχνολογία των 3D βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν “κατά λάθος” ότι αυτά τα παιχνίδια διεγείρουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στην περιοχή του ιπποκάμπου.

Για την ακρίβεια καταγράφηκε βελτίωση της τάξης του 12% στα τεστ μνήμης των ατόμων που έπαιζαν το 3D παιχνίδι, ποσοστό που είναι στα ίδια επίπεδα με την μείωση της μνήμης σε ένα άτομο στο διάστημα των 45-70 χρόνων της ζωής του.

http://in.reuters.com