Μύθος ότι το κόκκινο κρασί μειώνει την πίεση;

  • Iatropedia
Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι το κόκκινου κρασί δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση

To κόκκινο κρασί (πολυφαινόλες) δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ήπια υπέρταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στο Ορλάντο της Φλόριντα και ανακοινώθηκε σε Επιστημονική συνάντηση (American Heart Association High Blood Pressure Research 2011, Scientific Sessions) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν ασθενείς με ήπια υπέρταση (μέση πίεση 145/85 mmHg), λαμβάνοντας σε ρόφημα, είτε εικονικό φάρμακο ή διάφορες δόσεις πολυφαινολών κόκκινου κρασιού (χωρίς αλκοόλη, καθώς αυτή αυξάνει την αρτηριακή πίεση), καθημερινά για 4 εβδομάδες.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά (των πολυφαινολών) του κόκκινου κρασιού φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, αλλά όχι στην αρτηριακή πίεση. Θεωρούν όμως πιθανή την ευεργετική δράση τους σε ασθενείς με σοβαρή υπέρταση, καθώς παρόμοιες μελέτες σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο έδειξαν μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού, που είναι πλούσιο στις ουσίες αυτές.

Η ομάδα συνεχίζει να εργάζεται περαιτέρω με τις πολυφαινόλες in vitro (εργαστηριακά) σε ανθρώπινους ιστούς διερευνώντας τους υποκείμενους μηχανισμούς με τους οποίους ασκούν τις επιδράσεις τους στον οργανισμό.