Μυστικά για να φτάσετε τα… 100!

  • Iatropedia
''Να τα εκατοστήσεις'' εύχονται φίλοι και γνωστοί αλλά πόσο είναι εφικτό να φτάσει κάποιος τα 100.. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν πάρουμε την υγεία στα χέρια μας, ακολουθούμε ορισμένους βασικούς κανόνες πρόληψης και δεν παραλείπουμε τις ετήσιες προμηπτικές εξετάσεις. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί όλα τα μυστικά για να φτάσετε γεροί ... τα 100

ΤΟΥ Γεώργιου Τυρογιάννη Ειδικού Παθολόγου

Η υγεία μας, ψυχική και σωματική, είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια μας. Αυτή επιτυγχάνεται με συνείδηση των παραγόντων «κινδύνου» για την υγεία και με θετική επικέντρωση – αντιμετώπιση όταν εμφανίζονται ενοχλήματα και ασθένειες.

Υπέρταση, κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, άγχος, μόλυνση περιβάλλοντος, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες κινδύνου. Μια καλή άμυνα προλαβαίνει πολλά.

Η εξασφάλιση λοιπόν καλής άμυνας και οι τρόποι βελτίωσής της προϋποθέτουν:

Δίαιτα. Ιδίως η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ωμού ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Επίσης συνιστάται αποφυγή λιπαρών ουσιών, επεξεργασμένων και συντηρημένων τροφών, καθώς και μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Απαραίτητη είναι η τήρηση σωστού αριθμού γευμάτων, με καλό πρωινό, μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό, και πάντα με ηρεμία, χωρίς άγχος και λαιμαργία.

Άσκηση. Προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στη διατήρηση καλού σωματικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει διασκέδαση.

Ύπνο. Απαιτείται συνεχόμενος ύπνος, διάρκειας 7-8 ωρών, για να μπορούμε να ανανεώνουμε την ενέργεια και τη δύναμή μας.

Διαχείριση άγχους. Το άγχος είναι υγιές όταν μας κινητοποιεί και δεν μας εμποδίζει να σκεφτόμαστε καθαρά. Η λύση στο άγχος είναι η οριοθέτηση προτεραιοτήτων, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η κατανόηση των πραγματικών αναγκών και βέβαια η θετική σκέψη.

Βασική προτεραιότητα στην πρόληψη της ασθένειας είναι η τακτική ετήσια επίσκεψη των υγιών στο γιατρό. Η επίσκεψη αυτή περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή του ιατρικού ιστορικού, λεπτομερή κλινική εξέταση και βασικό εργαστηριακό έλεγχο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις ατομικές και κληρονομικές προδιαθέσεις.

Μερικές από τις βασικές εξετάσεις είναι:

  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
  • Έλεγχος σακχάρου, χοληστερίνης, γεν. αίματος, στάθμης σιδήρου και βιταμινών, ηπατικής, νεφρικής λειτουργίας και θυρεοειδούς.
  • Ψηφιακή μαστογραφία, ψηλάφηση μαστού από το γιατρό, τεστ Παπανικολάου και μέτρηση οστικής πυκνότητας στις γυναίκες.
  • Κολονοσκόπηση σε άτομα άνω των 50 ετών.
  • Προστατικό αντιγόνο στους άνδρες άνω των 40.

Όταν η άμυνα του οργανισμού είναι σε καλό επίπεδο, όλες οι προδιαθέσεις, επίκτητες ή γενετικές, βρίσκονται σε λήθαργο. Όταν καταπέσει η άμυνα, οι προδιαθέσεις βγαίνουν στην επιφάνεια και εκδηλώνεται νόσος.

Γεώργιος Τυρογιάννης

Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.

e-mail: gtyrogiannis@euroclinic.gr

website: www.gtyrogiannis.gr