Μήπως πονάτε στον αγκώνα;

  • Iatropedia
Ένας στους πέντε συμπολίτες μας υποφέρει από έντονο πόνο στον αγκώνα με συνέπεια η καθημερινότητα τους να είναι αφόρητη αφού μετά βίας μπορούν να εκτελέσουν ακόμη και απλές εργασίες. Οι άνθρωποι που συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άρθρωση του αγκώνα τους είναι χειριστές κομπρεσέρ ή παρομοίων εργαλείων με πρόκληση κραδασμών ή παίκτες χάντμπολ ή κρίκετ ή μποξέρ αλλά και όσοι πάσχουν από αρθρίτιδες.

Σύμφωνα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Μικροχειρουργό Χεριού και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης η άρθρωση του αγκώνα μπορεί να καταστραφεί η να υποστεί σοβαρή ζημιά από διάφορους παράγοντες.

Συγκεκριμένα:

Πρωτοπαθείς Ρευματοειδείς η Εκφυλιστικές Αρθρίτιδες

Οι ρευματοπαθείς στις ΗΠΑ φθάνουν το 15-18% του πληθυσμού, ενώ τουλάχιστον το 30-35% πάσχουν από εντόπιση της νόσου και στον αγκώνα, ένα 7-8% αυτών έχουν εντόπιση μόνος τον αγκώνα. Από τους πάσχοντες στον αγκώνα το 1/5 θα καταλήξει με καταστροφή της άρθρωσης παρά την χημειοθεραπεία .

Βαρείς τραυματισμοί από τροχαία, εργατικά η αθλητικά ατυχήματα.

Το 16% των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τραυματισμένους αγκώνες και το 5-7% αυτών έχουν κατεστραμμένη άρθρωση.

Τα κατάγματα

Είναι η πρώτη σε συχνότητα εντόπιση εξάρθρωσης στα παιδιά(15%) και στους ενήλικες το 8% όλων των καταγμάτων

Τα εξαρθρήματα

Στους ενήλικες είναι η δεύτερη συχνότερη εντόπιση εξαρθρήματος στο ανθρωπινό σώμα και η πρώτη στα παιδιά.

Πως γίνεται η αποκατάσταση

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 αρθροπλαστικές για την αντιμετώπιση των ανεπανόρθωτα βαριά τραυματισμένων αγκώνων.

Μάλιστα ενώ οι άλλες αρθροπλαστικές ( πχ ισχίου,ώμου) εφαρμόζονται σε υπερήλικα συνήθως άτομα που πάσχουν απο οστεοαρθρίτιδες, στον αγκώνα οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται σε νεώτερους ασθενείς που συνήθως έχουν τραυματισθεί ανεπανόρθωτα ή έχουν αναπτύξει μετατραυματικές αρθρίτιδες αγκώνα!

Οι περισσότερες αυτών των περιπτώσεων αφορούν βαριές ανίατες καταστάσεις αγκυλωμένων ή δύσκαμπτων και επώδυνων αγκώνων , ή χειρουργημένων ανεπιτυχώς που δεν κόλλησαν ή ρευματικών αγκώνων με υπερβολικό άλγος και περιορισμό κίνησης.

O Ιωάννης Iγνατιάδης

«Η ολική αρθροπλαστική αγκώνα , που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, είναι η έσχατη αλλά η μόνη λύση για την κατεστραμμένη άρθρωση του αγκώνα» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

«Ο κυριότερος μετεγχειρητικός περιορισμός, καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης, είναι η αποφυγή ανύψωσης βάρους με το επίμαχο μέλος μεγαλύτερου των 4.5 κιλών. Αμέσως μετά την επέμβαση εφαρμόζεται CPM αυτόματο σύστημα συνεχούς κίνησης , ενώ κατόπιν λειτουργικός νάρθηκας με γωνιόμετρο και σχεδόν άμεση απελευθέρωση κίνησης ενώ προστατεύονται οι στροφές αρχικά και οι πλάγιες κινήσεις οι οποίες τελικά και αυτές ελευθερώνονται. Η φυσικοθεραπεία αφορά την τελική απόκτηση πλήρους εύρους κίνησης, και ενδυνάμωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοι νέοι μύθοι του σεξ καταρρίπτονται!

Φθινόπωρο: Καιρός για εξετάσεις!

Οδηγός επιβίωσης στις παιδικές αλλεργίες!

Τι μπορούν να κάνουν τα νήματα στην ομορφιά σας;