Μήπως η σάκα του παιδιού είναι…ασήκωτη;

  • Iatropedia
Το αργότερο σε ένα 24ωρο ανοίγουν ξανά τα σχολεία. Κύριο θέμα συζήτησης των ημερών αυτών μεταξύ γονιών και μικρών μαθητών αποτελεί μεταξύ άλλων η επιλογή της σχολικής τσάντας. Όσο και αν επιμένει το παιδί να αγοράσει μια συγκεκριμένη σχολική τσάντα η οποία απεικονίζει τον αγαπημένο του ήρωα οι γονείς τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε δίλημμα καθώς δεν ξέρουν κατά πόσο είναι κατάλληλη για να κουβαλά τα βαριά βιβλία των παιδιών. Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η βαριά τσάντα για το παιδί; Με ποια κριτήρια οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν την σχολική τσάντα για να προστατέψουν τα παιδιά τους; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Αθανασίου Μπαδέκα

Χειρουργού Ορθοπαιδικού Τραυματιολόγου,

Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Εταιρίας άκρου ποδός- ποδοκνημικής

Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο το βάρος της σχολικής τσάντας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού μας και κατά πόσο το βάρος αυτό είναι υπεύθυνο για την δημιουργία της σκολίωσης.

Σαφώς και το υπερβολικό βάρος των βιβλίων μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι.

Χρήσιμο είναι όταν μεταφέρουμε βαριά βιβλία να φοράμε την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους ομοιόμορφα και καλό είναι το βάρος που σηκώνουμε να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού μας βάρους.

Επίσης σε περιπτώσεις σημαντικού βάρους βοηθά η τσάντα με ροδάκια.

Τι μπορούμε λοιπόν να πάθουμε όταν δεν φοράμε την τσάντα σωστά και έχουμε σε αυτήν υπερβολικό βάρος;

Μπορούμε λοιπόν να έχουμε προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία, και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και ανταλγική κλίση δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής.

Δεν υπάρχει καμία εργασία που να υποστηρίζει ότι η κακή στάση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Άλλο σκολίωση και άλλο (σχολίωση).

Η σκολίωση είναι μία κληρονομική (πάθηση) ανατομική παραλλαγή καλύτερα του μυοσκελετικού συστήματος με γενετική προδιάθεση.

Άτομα που έχουν σκολίωση λόγω κακής κατασκευής της σπονδυλικής στήλης είναι πιο επιρρεπή στον μυοσκελετικό πόνο από τον γενικό πληθυσμό, αλλά η σκολίωση από μόνη της δεν προκαλεί πόνο.

Μπορεί να έχουμε πόνο μυϊκό από τους μύες που δεν καταφύονται με σωστό προσανατολισμό στην σπονδυλική στήλη και μόνο αυτό. Αλλά η σχολική τσάντα με το βάρος της και την άσχημη στάση του σώματος δεν προκαλεί πόνο.

Θυμηθείται ίση ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στην τσάντα, η τσάντα στην πλάτη και στους δύο ώμους με βάρος όχι πάνω από το 1/6 του βάρους του σώματος του μαθητή.

Θανάσης Μπαδέκας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος

e-mail: thanosbadekas@gmail.com

www.podi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κατάγματα στον αυχένα

Ρήξη αχίλλειου: Γιατί ο Κόμπι Μπράιαντ σταματάει το μπάσκετ;

Πως να αντιμετωπίσετε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα.

Μύθοι και αλήθειες για το κότσι- Επηρεάζουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια;