Μήπως έχετε άστατη περίοδο; Τι φταίει

  • Iatropedia
Οι διαταραχές της περιόδου είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες κάθε μήνα μια στις τρεις γυναίκες. Το γεγονός αυτό τους προκαλεί έντονες ανησυχίες ιδιαίτερα αν είναι στην αναπαραγωγική ηλικία. Τι είναι η άστατη περίοδος; Τι φταίει; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Άρη Χ. Τσιγκρή

MD PhD. Μαιευτήρα – Χειρουργού- Γυναικολόγου

Μια γυναίκα ξεκινά να γίνεται αναπαραγωγική κατά την εφηβεία και στη συνέχεια χάνει αυτή την ικανότητα της στις αρχές περιπου των πενήντα χρονων, μπαίνοντας στην εμμηνόπαυσή της.

Ωστόσο, ακόμη και στα γόνιμα χρόνια της,η γυναικα μπορεί να συλλάβει μόνο σ’ ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μία φορά το μήνα, όταν μία από τις ωοθήκες της απελευθερώνει ένα ωάριο. Η μηνιαία επανάληψη αυτού του γεγονότος, μαζί με άλλες τακτικές σωματικές αλλαγές, αποτελούν το γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο. Πιο προφανες εξωτερικό σημάδι του είναι εμμηνόρροια (μηνιαία αιμορραγία).

Για το λόγο αυτό, ο αναπαραγωγικός κύκλος μπορεί να ονομάζεται επίσης εμμηνορρυσικος κύκλος.

Πράγματι, αυτός ο τελευταίος όρος έχει το πλεονέκτημα ότι αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη εμπειρία, η οποία είναι γνωστή σε σχεδόν όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν αναπαράγονται. πρώτη έμμηνο ρύση (ονομάζεται επίσης εμμηναρχή) ενός κοριτσιού εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 11 και 13. Ωστόσο, η δεύτερη έμμηνος ρύση μπορεί πολύ συχνα να είναι πολύ πιο μακριά από τον επομενο μηνα!

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο κύκλος είναι μάλλον ακανόνιστος,αργοτερα και όταν ολοκληρωθει τοσο η αναπτυξη των γυναικολογικων οργανων και κατά συνεπεια η ορμονολογικη εικονα,τοτε σταθεροποιειται.Σε μια ώριμη γυναίκα,η εμφανηση δυο διαδοχικων εμμήνων ρύσεων ειναι συνήθως μεταξύ 28 και 35 ημερών. Παρόλα αυτά, κάποια παρατυπία είναι πάντα δυνατή και απολύτως φυσιολογικη. Η παρατυπία αυξάνει και πάλι ως η γυναίκα μεγαλώνει.Τέλος,μετά την εμμηνόπαυση,Η εμμηνορρυσία θα πάψει εντελώς.

Στα επιστημονικα βιβλια ,ο έμμηνος κύκλος συνήθως διαιρείται σε δύο, τρεις, τέσσερις, ή περισσότερες διαφορετικές φάσεις. Τέτοια διαιρεση, ενώ ειναι κάπως αυθαίρετη, παρ 'όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που εμπλέκονται. Για τους σκοπούς του κειμενου αυτου, μια διαίρεση σε τρεις φάσεις φαίνεται να είναι πιο επαρκής. Οι τρεις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου …

Η βασική λειτουργία του έμμηνου κύκλου είναι εύκολο να περιγραφει ως εξης..ετοιμάζεται η εσωτερικηεπένδυση της μήτρας[το ενδομητριο] για την πιθανή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Εάν δεν λάβει χώρα η εμφύτευση,το ανεπτυγμενο ενδομητριο,δεν μπορει να κρατηθει πια και πεφτει,δημιουργωνταςτην εικονα της περιοδου, Αυτή η εκκένωση του ενδομητριου είναι γνωστη σαν έμμηνη ρύση.

Όταν πια σταματήσει η αιμορραγία,ξεκινα παλι η προετοιμασία του ενδομητρίου και έτσι ολόκληρος ο κύκλος ξεκινά πάλι. Θεωρητικά, μια περιγραφή του έμμηνου κύκλου θα μπορούσε να αρχίσει με οποιαδήποτε από τις φάσεις του. Για τους σκοπούς της ιατρικής υπολογισμού, για παράδειγμα, ο έμμηνος κύκλος υποτίθεται να αρχίσει με την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως και να τελειώσει με την τελευταία ημέρα πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Ωστόσο, στο πλαίσιο της παρούσης, φαίνεται πιο χρήσιμο να ξεκινήσει με την ανάπτυξη του ωαρίου (ωάριο) και η σταδιακή πάχυνση του ενδομητριου.

Άρης Χ. Τσιγκρής

MD PhD. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

e-mail: info@aristsigris.gr

http://www.aristsigris.gr/

https://www.facebook.com/ArisTsigris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα ένιωθε ένας άνδρας εάν είχε περίοδο, σαν γυναίκα; ΒΙΝΤΕΟ