Μικρόβια στις δημόσιες τουαλέτες

  • Iatropedia
...πάρα πολλά για να μετρηθούν!Είναι γεγονός ότι στις δημόσιες τουαλέτες υπάρχουν αναρίθμητα βακτηρίδια τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο από τις επιφάνειες αφής (χειρολαβές, βρύσες στεγνωτήρες χεριών κτλ). Αλλά αυτό το γνωρίζουμε όλοι σωστά;

Συγκεκριμένα βρέθηκαν πάνω από 1,000 μονάδες ανά χιλιοστό οι οποίες προκαλούν τα βακτηρίδια, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν πηγή λοιμώξεων, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Τα έξι από τα επτά ευρήματα της έρευνας προκαλούν τα δύο τρίτα των λοιμώξεων στα κέντρα ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο κ. Lennox Archibald, MD, PhD στην 49η Ετήσια Συνάντηση του Infectious Diseases Society of America (IDSA).

Οι ερευνητές στόχευσαν στο να καλύψουν το κενό στα ποιοτικά ή ποσοτικά στοιχεία που αφορούν στη βακτηριακή μόλυνση των επιφανειών που ενδέχεται να αγγίξουν οι άνθρωποι έπειτα από το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών στις δημόσιες τουαλέτες. Τα δείγματα πάρθηκαν από 18 δημόσιες τουαλέτες που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, συνεδριακά κέντρα, πολυκαταστήματα, εστιατόρια, αεροδρόμια και θέρετρα και από 4 εμπορικά σκάφη.

Ανάμεσα στο πλήθος των οργανισμών που ανακτήθηκαν από την έρευνα κυριάρχησαν οι «gram – θετικοί» στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι σταφυλόκοκκος, μικρόκοκκος, εντερόκοκκος και Bacillus. Οι «gram – αρνητικοί» οργανισμοί ανήκουν κυρίως στην ομάδα των Εντεροβακτηριδίων (Enterobacteriaceae), όπως οι Escherichia coli, Klebsiella, Cronobacter, Leclercia, Pantoea και Serratia

Στις επιφάνειες με υψηλή συχνότητα αφής η ποσότητα των μικροοργανισμών που μετρήθηκε ήταν 1,000 CFU/mL. (colony-forming units). Σύμφωνα με τον δρ. Archibald το πλήθος των ευρημάτων ήταν «πολύ για να μετρηθεί», όταν η συνήθης ποσότητα είναι 250 CFU/mL.

Στις επιφάνειες αφής που παρατηρήθηκε υψηλότερη συλλογή μικροβίων συγκαταλέγονται οι βρύσες, το σαπούνι , το καζανάκι, το χαρτί υγείας, και το χερούλι της πόρτας της εξόδου των εστιατορίων και της εξόδου της τουαλέτας των αεροσκαφών.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα πλήγησαν αφού έπλυναν τα χέρια τους», δήλωσε ο δρ. Archibald.

Δείτε επίσης:

Πόσες φορές πλένετε τα χέρια σας την ημέρα;

Κρατήστε τα μικρόβια μακριά από το γραφείο σας

Λοίμωξη: για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;

Χρειάζομαι το εμβόλιο της γρίπης και φέτος;

Τρως ήρεμα σπάνια αρρωσταίνεις

Υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα;

Διαβάστε στο παρακάτω pdf τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας