Μια ασπιρίνη την ημέρα: Κίνδυνος-θάνατος για συγκεκριμένους ανθρώπους – Τι ανέδειξε μεγάλη έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ασπιρίνη
Άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μείζονος -και μερικές φορές θανατηφόρας- αιμορραγίας στο στομάχι από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα από τον πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ασπιρίνη – Οι επιστήμονες λένε ότι, για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους, οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης να λαμβάνουν χάπια PPI (Proton-pump inhibitor ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων) που προστατεύουν το στομάχι. Ωστόσο, επιμένουν ότι η ασπιρίνη έχει σημαντικά οφέλη, όπως πρόληψη καρδιακών προσβολών, τα οποία για τους περισσότερους ανθρώπους υπερτερούν των κινδύνων.

Και προειδοποιούν ότι η διακοπή της ασπιρίνης ξαφνικά μπορεί να είναι επιβλαβής. Επισημαίνουν, δε, ότι οποιοσδήποτε ανησυχεί για την χρήση ασπιρίνης πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του πριν προχωρήσει σε αλλαγή της φαρμακευτικής του αγωγής.

“Δια βίου χάπια”

Οι γιατροί γενικά συνταγογραφούν σε κάποιο άτομο ασπιρίνη για δια βίου λήψη σε καθημερινή βάση μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγιών στο στομάχι. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, δείχνοντας ότι ο κίνδυνος σοβαρών αιμορραγιών ήταν χαμηλός σε αυτή την ομάδα.

Ωστόσο, με τον μέσο όρο ηλικίας των ανθρώπων να έχει αυξηθεί αρκετά, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έσπευσαν να εξετάσουν αν και κατά πόσον αυτές οι θετικές επιδράσεις της ασπιρίνης ισχύουν και μετά τα 75 έτη ζωής.

Στην μελέτη τους παρακολούθησαν συνολικά 3.166 ασθενείς, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και λάμβαναν -μετά από σχετική συνταγή γιατρού- ασπιρίνη ή παρόμοια φάρμακα αραίωσης αίματος.

Διαπίστωσαν ότι:

— Για ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών, ο ετήσιος ρυθμός αναπηρίας ή θανατηφόρων αιμορραγιών ήταν μικρότερος από 0,5% (περίπου ένα άτομο στους 200 ανθρώπους που λάμβαναν το φάρμακο).

— Για τους ανθρώπους ηλικίας 75 έως 84 ετών, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε τρία άτομα με μεγάλες αιμορραγίες σε κάθε 200 άτομα.

— Οι κίνδυνοι θανατηφόρων ή ανασταλτικών αιμορραγιών συνέχισαν να αυξάνονται με την ηλικία.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Peter Rothwell, δήλωσε: “Η νέα μας μελέτη μας δίνει μια πολύ σαφέστερη κατανόηση του μεγέθους του αυξημένου κινδύνου και της σοβαρότητας και των συνεπειών των αιμορραγιών σε ηλικίες άνω των 75 ετών. Τα ευρήματά μας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία του κινδύνου και του οφέλους της μακροχρόνιας χρήσης ασπιρίνης σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, εάν δεν παίρνουν ταυτόχρονα και φάρμακα PPI”.

Απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις

Γιατί να μην σταματήσει κανείς “μαχαίρι” την καθημερινή λήψη ασπιρίνης;

Η διακοπή της ασπιρίνης ξαφνικά έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα αντανακλαστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου για τις πρώτες εβδομάδες μετά το σταμάτημα του χαπιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο πρέπει να το συζητήσει με το γιατρό του. Εάν εκείνος συμφωνήσει, τότε θα του μειώσει την ασπιρίνη σταδιακά.

Τι γίνεται με την προστασία του στομάχου για άτομα κάτω των 75 ετών που λαμβάνουν ημερησίως ασπιρίνη μετά από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές;

Για την ομάδα αυτή, ορισμένες προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος μεγάλης αιμορραγίας είναι χαμηλός. Ο καθηγητής Rothwell λέει ότι δεν θα πρότεινε ένα φάρμακο προστασίας του στομάχου για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Αλλά οι ερευνητές προτείνουν ότι οποιοσδήποτε παίρνει ασπιρίνη ημερησίως θα πρέπει να συζητάει μαζί με τον γιατρό του κάθε 3-5 χρόνια, για το αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στην δοσολογία.

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που λαμβάνουν ημερησίως ασπιρίνη χωρίς να έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ή καρδιακή προσβολή;

Οι ερευνητές λένε ότι η απόφαση για ένα υγιές άτομο να παίρνει ασπιρίνη πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά και τα οφέλη και οι κίνδυνοι για το άτομο πρέπει να συζητηθούν με έναν γιατρό.

Τα φάρμακα PPI (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) που προστατεύουν το στομάχι, ενέχουν κινδύνους;

Όλα τα φάρμακα ενέχουν κινδύνους και οφέλη και η απόφαση για τη λήψη τους πρέπει να γίνει μετά τη ζύγιση αυτών για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Όσον αφορά τα PPI, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν μετεωρισμό, φούσκωμα και μερικές φορές στομαχικές λοιμώξεις.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασπιρίνη: Ποιον καρκίνο καταπολεμάει η τακτική λήψη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη – Τι λέει νέα έρευνα για καρδιά και εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Βασικός οδηγός για ΟΛΟΥΣ [vids]

«Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε