Με μέτρο το κόκκινο κρέας. Δεν είναι αθώο.

  • Iatropedia
Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου του νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων σε δείγμα χιλιάδων ανθρώπων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και οι διαπιστώσεις των επιστημόνων είναι τρομερές: οι μεσήλικες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

“Πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων και τις μεθόδους όπως το ψήσιμο” είπε η επικεφαλής των ερευνητών Κάρι Ντάνιελ του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου. Το δείγμα των ερευνητών ήταν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις για το ιστορικό υγείας τους αλλά και τις διατροφικές τους προτιμήσεις, και στη συνέχεια εξετάστηκαν επί 9 χρόνια, προκειμένου να εντοπιστεί πιθανή εμφάνιση καρκίνου στα νεφρά τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας νόσησαν με καρκίνο του νεφρού1800 άνθρωποι ποσοστό μικρότερο και από το μισό τοις εκατό. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες στην μελέτη κατανάλωναν 57 με 85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια. Εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος-περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα- είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.

Επιπλέον ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή η παρασκευή του με συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί καρκίνο του νεφρού.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Φαραμάουι, επιδημιολόγο στο Κέντρο Επιστήμης της Υγείας του πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας στο Φορτ Ουόρθ, ορισμένοι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του νεφρού, ενώ άλλοι οι οποίοι δεν τρώνε σχεδόν ποτέ κόκκινο κρέας θα εμφανίσουν.

«Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, περιέχει πρωτεϊνες», πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας την κατανάλωση περιορισμένης ποσότητα κρέατος με ταυτόχρονη τήρηση διατροφικών συμβουλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τροφές για «σούπερ» άνδρες

επιδημία η νευρική ανορεξία στους εφήβους

παχύσαρκα τα ελληνόπουλα

αλκοόλ: υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του;