Μας κόβει… τον βήχα αλλά όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είναι ένα νέο επίτευγμα της φαρμακολογίας καθώς όπως όλα δείχνουν, οι ασθενείς που το έλαβαν δύο φορές την ημέρα είδαν τον επίμονο βήχα να μειώνεται κατά 75%! Ο λόγος για ένα φάρμακο που έρχεται να λύσει το πρόβλημα των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με επίμονο βήχα.

Η λύση για τους ανθρώπους που υποφέρουν από μόνιμο βήχα έρχεται από ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Αναπνευστικής Ιατρικής και Αλλεργιών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που παρασκεύασαν ένα ένα χάπι το οποίο μπορεί να μειώσει κατά 75% τον επίμονο βήχα αρκεί να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα.

Όπως εξηγούν, εάν καταφέρουν να βγάλουν στο εμπόριο το εν λόγω φάρμακο, θα πρόκειται για την πρώτη φαρμακευτική εξέλιξη στον τομέα αυτό μετά από 50 χρόνια που άρχισαν να κυκλοφορούν τα διάφορα αντιβηχικά σιρόπια! Αυτό πάντως δεν αναμένεται να συμβεί πριν περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια από σήμερα…

Η φαρμακευτική ουσία που περιέχει το χάπι, μπλοκάρει τον υποδοχέα που «πυροδοτεί» τον βήχα καθώς όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ένα νεύρο που ενεργοποιεί την αντίδραση του βήχα. Στην πρώτη κλινική μελέτη που ολοκληρώθηκε ήδη, συμμετείχαν 24 ασθενείς που έλαβαν αγωγή για δύο εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα η θεραπεία που λαμβάνουν οι άνθρωποι με επίμονο βήχα περιλαμβάνει σιρόπια και αναλγητικά που περιέχουν κωδεΐνη.