Λουκέτο σε κλινικές από έλλειψη υλικών!

  • Iatropedia
Με λουκέτο κινδυνεύουν κλινικές δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών ενώ ήδη αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο της Νίκαιας. Στο «Αττικόν» δεν πραγματοποιήθηκαν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις για μια εβδομάδα. «Δεν αντέχουμε άλλο», δηλώνουν οι Προμηθευτές.

Το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν προβλήματα λειτουργίας, λόγω έλλειψης υλικών ή εμποδίων στην προμήθεια τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ολόκληρα χειρουργικά τμήματα κινδυνεύουν με λουκέτο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης αναλώσιμων ιατρικών υλικών. Ήδη, υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, μη επείγουσες επεμβάσεις ακυρώνονται και άρα εκτελούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Όπως επισημαίνουν με έγγραφα τους οι προϊστάμενοι των χειρουργείων και οι διευθυντές του χειρουργικού τομέα και της ιατρικής υπηρεσίας, χειρουργικά γάντια, γάζες, σύριγγες και άλλα ιατρικά είδη είτε έρχονται σε μικρές ποσότητες είτε δεν φθάνουν καθόλου στο νοσοκομείο και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση τους.

Από την άλλη στο νοσοκομείο «Αττικόν», κλειστή παρέμεινε για μια εβδομάδα η καρδιοχειρουργική κλινική, καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά. Σύμφωνα με τον Διοικητή, Ηλία Λαμπίρη, το νοσοκομείο αρχικά δεν ήταν δυνατόν να προμηθευτεί τα υλικά και αυτό γιατί, «ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Αν. Καθηγητής κ. Ρόκκας, είχε επιλέξει συγκεκριμένο υλικό και από συγκεκριμένη εταιρεία. Η τιμή όμως του συγκεκριμένου υλικού ήταν πολύ πάνω από το Παρατηρητήριο Τιμών, κάτι που ούτε η Διοίκηση ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορούσε να εγκρίνει για τη ρουτίνα των επεμβάσεων».

Η διοίκηση όμως της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) αφήνει πιο ξεκάθαρες αιχμές και κάνει λόγο για «φερόμενη έλλειψη υλικών» που αφορά σε απαιτήσεις εξωσυμαβατικών υλικών, που οι τιμές τους υπερβαίνουν στο διπλάσιο τις τιμές του Παρατηρητηρίου, ενώ αμφισβητείται η αναγκαιότητας τους, στις εν λόγω τιμές, εφόσον άλλες Καρδιοχειρουργικές Κλινικές χρησιμοποιούν ευρέως ανάλογα υλικά εντός του αποδεκτού εύρους των τιμών. Μάλιστα, γίνεται λόγος «ελλείμματα συστηματικής παρουσίας και δραστηριότητας των ιατρικών στελεχών της από το κλινικό τους έργο μέσα στο Δημόσιο Νοσοκομείο».

Πάντως το θετικό είναι ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και το νοσοκομείο εφοδιάστηκε με τα ανάλογα υλικά όταν πριν, από τέσσερις ημέρες, ο διευθυντής την κλινικής «ευθυγραμμίστηκε με τα υλικά που είναι ενταγμένα στο Παρατηρητήριο», και πλέον οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται.

Διαφορετική άποψη έχει πάντως ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του «Αττικόν» κ. Χρήστος Ρόκκας ο οποίος με επιστολή του προς την υγειονομική πύλη ygeianet, αναφέρει:

«Αγαπητοί κύριοι

Ας αφήσουν τους στρουθοκαμηλισμούς τόσο η Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ κ. Παπανικολάου όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λαμπίρης. Η Καρδιοχειρουργική Κλινική έκλεισε γιατί δεν υπήρχε ούτε ένας οξυγονωτής, άρα καμία δυνατότητα να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση!

Δεν ζήτησα καμία συγκεκριμένη εταιρία ούτε συγκεκριμένο υλικό αφού γίνεται ανοικτός πρόχειρος διαγωνισμός γι'' αυτά τα υλικά. Ο προμηθευτής του Ωνασείου δεν έκανε καν προσφορά, μη ενδιαφερόμενος για τέτοια μικρή ποσότητα ( το Ωνάσειο αγόρασε 2500 κομμάτια κι εμείς ζητάμε κάθε μήνα 25).

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι Καρδιοχειρουργικές κλινικές του Ευαγγελισμού και του Ιπποκρατείου, πρόβλημα που λύθηκε με προσωπικές παρεμβάσεις των Διοικητών τους και σύναψη πρόχειρων συμβάσεων με τους προμηθευτές σε τιμές μάλιστα εκτός παρατηρητηρίου, ενέργεια στην οποία αρνήθηκε να προβεί ο Διοικητής του Αττικού. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει προμηθευτεί οξυγονωτές σε τιμές παρατηρητηρίου.

Το Ωνάσειο είναι ΝΠΙΔ και ο προμηθευτής του δεν προσφέρει στα δημόσια νοσοκομεία. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λαμπίρης γνωρίζει πολύ καλά ότι με δικές μου προσωπικές ενέργειες βρέθηκε τελικά προμηθευτής για πρώτη φορά να συμφωνήσει με την τιμή παρατηρητηρίου προσωρινά, χωρίς μάλιστα να πληρωθεί ούτε για τα οφειλόμενα επί διετίαν, αλλιώς η κλινική θα συνέχιζε να είναι κλειστή. Ας κάνει λοιπόν το Υπουργείο ΕΔΕ να δούμε ποιός ευθύνεται για ανικανότητα και ας σταματήσει ο Διοικητής τα ασύστολα ψεύδη! Είναι δική του υποχρέωση να βρίσκει προμηθευτές και όχι να συκοφαντεί τους γιατρούς».

Στο μεταξύ τους συναδέλφους τους Προμηθευτές Ιατρικών Ειδών, που πάγωσαν την προμήθεια υλικών στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως σε εκείνα με μεγάλες οφειλές, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού & σχετικών Υλικών (ΠΑΣΠΥΤΕΝ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ).

«Υποφέρουμε από παντελή έλλειψη ρευστότητας και εμπορεύματος, με αποτέλεσμα να είμαστε ανήμποροι να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας. Βρισκόμαστε στο μηδέν», τονίζουν και προσθέτουν πως, όποιες παραδόσεις σε νοσοκομεία πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, γίνονται λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας «και μιας ύστατης προσπάθειας να προστατέψουμε, με ότι μας έχει απομείνει, την ανθρώπινη ζωή».