Λουκάνικα μπέικον και χάμπουργκερ αυξάνουν κατά 20% τις πιθανότητες θανάτου

  • Iatropedia
Το κόκκινο κρέας δεν είναι τελικά, τόσο αθώο για την υγεία μας. Μεγάλη αλλά και μακρόχρονη επιστημονική έρευνα αποφάνθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μας κάνει ευάλωτους στις αρρώστιες και μας στέλνει πιο γρήγορα στο θάνατο, αφού, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιά.

Η ίδια έρευνα συμπέρανε επίσης, ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, ιδίως του κατεργασμένου, από κρέας πουλερικών, από ψάρια, από πλήρη δημητριακά και από ξηρούς καρπούς, μειώνει τους κινδύνους να πάθουμε καρκίνο, ή καρδιά.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Harvard, που έκαναν αυτή την μελέτη, συμπέραναν ότι εάν κάποιος τρώει μια μερίδα κατεργασμένου, κόκκινου κρέατος τη μέρα, έχει έως και 20% περισσότερες πιθανότητες, να πεθάνει πρόωρα, από κάποιον άλλο, που έχει μια πιο ισορροπημένη διατροφή και δεν τρώει σε καθημερινή βάση κόκκινο κρέας.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 37.700 άνδρες και από 83.600 γυναίκες, επί 28 ολόκληρα χρόνια. Οι συμμετέχοντες κάθε 4 χρόνια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και οι ερευνητές έκαναν συσχέτιση της διατροφής με την υγεία τους και πως επηρεάζεται.

Τα συμπεράσματα που κατέληξαν είναι τρομακτικά για το κόκκινο κρέας. Έτσι όσοι έτρωγαν καθημερινά φρέσκο, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, είχαν κατά μέσο όρο αυξημένο κατά 13% κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία). Ενώ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 18%, καρδιαγγειακού επεισοδίου και 10% καρκίνου. Εάν το κρέας ήταν επεξεργασμένο, δηλαδή λουκάνικα, μπέικον, χάμπουργκερ, τότε το ποσοστό κινδύνου εκτινασσόταν στο 20%. Ειδικότερα για την καρδιά το ποσοστό ανέβαινε στο 21% και για τον καρκίνο στο 16%.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο αυτό κατά 19%. Η αντικατάσταση με κρέας πουλερικών, ή πλήρη δημητριακά, μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%, ενώ η αντικατάσταση με ψάρι κατά 7%. Οι επιστήμονες του Harvard, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι μέχρι και το 9% από τους πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας.

Το κόκκινο κρέας περιέχει συστατικά όπως τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο, και μερικές άλλες καρκινογόνες ουσίες, που επηρεάζουν την καρδιά και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου

παχυσαρκία: πετυχαίνοντας το αδύνατο

γυναίκες μείνετε μακριά από τα τηγανητά φαγητά – το εγκεφαλικό καραδοκεί

μάθετε από νωρίς τα μωρά σας να τρώνε στερεές και όχι αλεσμένες τροφές

ποιοί είναι οι θρεπτικότεροι και οι καλύτεροι ξηροί καρποί για την υγεία μας