Latest Developments in Cancer και Νόσος VHL

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με τίτλο “Latest Developments in Cancer” που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε για να αποτελέσει ένα forum συζήτησης και κατάθεσης προτάσεων από εκπροσώπους της αγοράς, μέλη επιστημονικών εταιρειών, μέλη φορέων ασθενών και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας με στόχο το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με βάση αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικότερα οι ασθενείς με καρκίνο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η σχέση κόστους-οφέλους για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς καθώς και η πραγματική πρόσβαση των ασθενών σε αυτές στην Ελλάδα της κρίσης. Χορηγός της ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία IPSEN Hellas.

Στη συζήτηση για τις πολιτικές υγείας τονίστηκε ότι στην Ελλάδα το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων συναγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διάθεση περιορισμένων πόρων για την υγεία και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. Οι βασικές λύσεις είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η επένδυση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες.

Ελπίδα

Στην εισήγησή του ο Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», κος Αριστοτέλης Μπάμιας αναφέρθηκε στην ελπίδα που έφερε η εξέλιξη των θεραπειών στον καρκίνο του νεφρού.

Ο κ. Μπάμιας τόνισε ότι «ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Παρόλο που οι εξελίξεις στις στοχεύουσες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού από το 2006 έως σήμερα ήταν ραγδαίες, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».

Πλέον υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες για επιλέξιμους ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (aRCC), όπως οι επόμενης γενιάς  αναστολείς κινάσης τυροσίνης (TKI) με τη δυνατότητα να παρέχουν επιπρόσθετες αντικαρκινικές επιδράσεις σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

«Είναι σημαντικό που έχουμε θεραπευτικές επιλογές, που χορηγούνται ως πολυ-στοχευμένες θεραπείες με σημαντική αποτελεσματικότητα στη δεύτερη γραμμή aRCC με εύκολο δοσολογικό σχήμα του ενός δισκίου την ημέρα» επεσήμανε ο καθηγητής κ. Μπάμιας.

Η κα Αθηνά Αλεξανδρίδου, πρόεδρος Συλλόγου Ελληνική Συμμαχία Οικογενειών κατά της Νόσου VHL δήλωσε:

«Ο ασθενής θα πρέπει να είναι το επίκεντρο του συστήματος υγείας. Στόχος μας να μην μείνει κανείς αδιάγνωστος να είναι ευαισθητοποιημένοι ιατροί και ασθενείς ώστε να σώζονται όργανα και ζωές αλλά και να γίνεται σωστός προγενετικός έλεγχος και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του καρκίνου».

Τέλος ο κ. Βύρων Μαρκούσης, Ιατρικός Διευθυντής της IPSEN Hellas σημείωσε ότι «Η IPSEN είναι ένας παγκόσμιος εξειδικευμένος βιοτεχνολογικός όμιλος που στοχεύει στο να προσφέρει αξία στην ογκολογική κοινότητα. Οι ασθενείς είναι το επίκεντρο των ενεργειών της εταιρείας. Η IPSEN είναι παρούσα από το 1986 στην ογκολογία και δραστηριοποιείται σε εξειδικευμένους τομείς της ογκολογίας όπως ο καρκίνος του νεφρού, οι νευροενδοκρινείς όγκοι, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του μαστού, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και ο καρκίνος του παγκρέατος.

Μέσα από ισχυρές επιστημονικές συνεργασίες, η IPSEN δημιουργεί το αύριο της ογκολογίας με τους κορυφαίους επιστήμονες του σήμερα».

Σχετικά με την IPSEN

Η Ipsen είναι ένας παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός Όμιλος επικεντρωμένος στην καινοτομία και τις εξειδικευμένες θεραπείες. Η Ipsen διαθέτει επίσης μια καλά εδραιωμένη και επιτυχημένη Μονάδα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας. Η Ipsen κυκλοφορεί περισσότερα από 20 φάρμακα σε περισσότερες από 115 χώρες, με άμεση εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως. Ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 5.100 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την VHL Alliance Greece

Η Ελληνική συμμαχία οικογενειών κατά της νόσου  VHL (Von Hippel Lindau disease), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος να βρει μια θεραπεία  για το σύνδρομο αλλά και εν γένει για τον καρκίνο, όπως και η vhlfa alliance Ευρωπαικά και Παγκόσμια, στην οποία και ανήκει και η VHL Alliance Greece σαν πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγή γνώσης καθώς και συνεργασίας επιστημόνων.