Κουνούπια: Πως να προστατευθείτε από τα τσιμπήματά τους

  • Ρούλα Τσουλέα
κουνούπια
Τα κουνούπια μπορεί να είναι φορείς διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά με τη λήψη ορισμένων μέτρων μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά την έκθεσή μας σε αυτά.

Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει τις τελευταίες ημέρες τα κουνούπια, καθώς 12 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της χώρας νόσησαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι 11 από τους ασθενείς είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρουσίασαν κυρίως εκδηλώσεις άσηπτης μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας.

Οι εννέα από τους ασθενείς είχαν ήδη την Παρασκευή πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επιπλέον, ο ένας δεν χρειάστηκε καν νοσηλεία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 μολύνσεις, στις οποίες όμως οι πάσχοντες δεν εκδήλωσαν κανένα σύμπτωμα ή είχαν ήπια συμπτώματα.

Δεδομένου ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, είναι απαραίτητο να προστατευθούμε από αυτά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει στην ιστοσελίδα του πολλές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν. Να λοιπόν τι συνιστά για προστασία μέρα και νύχτα:

Για ατομική προστασία

* Να φοράτε ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. Τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μπλούζες με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια).

* Να αλείφετε με εντομοαπωθητικό το ακάλυπτο δέρμα και τα ρούχα σας. Κατάλληλα είναι όσα περιέχουν τις δραστικές ουσίες DEET, πικαριδίνη ή ικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή IR3535. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενηλίκους και 10-30% για τα παιδιά.

* Να θυμάστε ότι τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν από το σούρουπο έως το χάραμα. Επομένως, πρέπει να εφαρμόζετε τα μέτρα ατομικής προστασίας από τη δύση του ηλίου και για όλη τη νύχτα.

* Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά ακόμα κι αν γίνονται στην περιοχή σας ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών.

* Να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα (ιδίως στα βρέφη). Να βεβαιώνεστε όμως ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα της.

Τι να προσέχετε με τα εντομοαπωθητικά

* Πριν από την εφαρμογή διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ακολουθήστε τες.

* Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.

* Μη χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά επάνω σε ερεθισμένο δέρμα. Ούτε σε δέρμα με αμυχές, κοψίματα, τραύματα ή σπυράκια.

* Προσέξτε να μην έρθει το εντομοαπωθητικό σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα σας.

* Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικό. Ούτε να αλείφετε τα χέρια τους με αυτό (μπορεί να τα βάλουν στο στόμα τους).

* Δεν χρειάζεται να βάζετε εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.

* Τα εντομοαπωθητικά συνιστώνται για υπαίθριους χώρους. Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας, να τα ξεπλένετε με σαπούνι και νερό.

* Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το αντηλιακό.

* Οι έγκυοι, οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους και οι μητέρες με μικρά παιδιά στο σπίτι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη χρήση εντομοαπωθητικών.

* Τα εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη ηλικίας κάτω των 2 μηνών. Συνιστάται επίσης η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

* Τα εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

* Αν μετά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός του δέρματος, σταματήστε τη χρήση και ενημερώστε τον γιατρό σας για το είδος του εντομοαπωθητικού που χρησιμοποιήσατε.

Προστασία στο σπίτι

* Βάλτε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού. Να τις ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τις συντηρείτε.

* Να χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα στον αέρα (π.χ. φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ, εξατμιζόμενα διαλύματα κ.λπ.). Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως. Να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση.

* Να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή/και κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων, ιδίως οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.

* Να χρησιμοποιείτε λάμπες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

* Να κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (είναι καταφύγια των ενήλικων κουνουπιών)

* Να ποτίζετε τα φυτά στη βεράντα και στον κήπο τις πρωινές ώρες. Τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους ακόμα και στο έδαφος που παραμένει υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά το πότισμα.

* Να απομακρύνετε το στάσιμο νερό γύρω από το σπίτι σας. Λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα, υδρορροές κ.λπ. είναι σημεία όπου μπορεί να συσσωρευθεί.

* Να έχετε ανάποδα ή καλυμμένα τα δοχεία νερού (π.χ. κουβάδες, καρότσια, βαρέλια, ποτιστήρια) όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

* Αν έχετε πισίνα ή σιντριβάνι, να ενεργοποιείτε καθημερινά το φίλτρο καθαρισμού, για να απομακρύνετε τα αυγά και τις προνύμφες των κουνουπιών.

* Φροντίστε το χώμα στον κήπο να έχει κλίση, ώστε να απομακρύνονται τα νερά.

* Φροντίστε να αντικαταστήσετε τους σπασμένους σωλήνες που «τρέχουν».