Κονδυλώματα στους άντρες: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

  • Iatropedia
Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική τους ονομασία, μεταβιβάζονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων:  Human Papillomaviruses (HPV).

Εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις περιοχές γύρω από αυτά, καθώς και στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνιες είναι εξωγεννητικές θέσεις, όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών.

Είναι ροζ ή λευκά στο χρώμα, πιο μαλακά και πιο εύθρυπτα από τους συνηθισμένους σπίλους του δέρματος. Οι ακροχορδώνες αν παραμείνουν για πολλούς μήνες χωρίς θεραπεία επεκτείνονται και μπορεί να γίνουν πολύ αντιαισθητικοί. Πολλαπλασιαζόμενα μπορούν να σχηματίζουν μεγάλες πλάκες.

Η βλάβη προερχόμενη από την HPV λοίμωξη για την γυναίκα, δεν εξαιρεί τους άνδρες, όπως θέλουν να πιστεύουν λανθασμένα οι ίδιοι.

Το 1-2% των κονδυλωμάτων μπορεί να προκληθεί από τον ιό των κοινών μυρμηκιών.

Εμφανίζονται σε παχύσαρκα άτομα και οι βλάβες είναι ασυμπτωματικές εκτός και αν ο ασθενής τις πειράξει. Η κληρονομικότητα δεν παίζει κανένα λόγω σε αυτή τη νόσο ωστόσο υπάρχει οικογενής προδιάθεση.

Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν τη νόσο

-Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι

-Άγνοια αν η ερωτική σας σύντροφος έχει προσβληθεί στο παρελθόν από κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο (ΣΜΝ)

-Ενεργή σεξουαλική ζωή από νεαρή ηλικία

-Κατανάλωση καπνού και αλκοόλ

-Άγχος και παράλληλες ιογενείς λοιμώξεις (όπως HIV ή έρπης)

Συμπτώματα

Η μετάδοση γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τις μολυσματικές βλάβες που προκαλεί ο ιός. Ειδικότερα:

-Οι πρωκτογεννητικές HPV λοιμώξεις μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (στοματική, πρωκτική, γεννητική). ΠΡΟΣΟΧΗ : Άτομα με μη ορατή νόσο μπορεί να μεταδίδουν τον ιό (πρόκειται για ασυμπτωματικούς φορείς του ιού).

-Οι δερματικές HPV λοιμώξεις μεταδίδονται με τη στενή προσωπική επαφή, ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν μικροτραυματισμοί. Συνήθως, οι ίδιες οι βλάβες είναι μολυσματικές και αυτοενοφθαλμίζονται (μετάδοση σε άλλο σημείο δέρματος στο ίδιο άτομο).

Η εκδήλωση της νόσου εξαρτάται από τον τύπο του ιού και την εντόπιση των βλαβών. Οι πιο συχνές εκδηλώσεις είναι:

-Οι κοινές μυρμηγκιές (Verrucae vulgaries), που συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, σαν καφεοειδείς ή στο χρώμα του δέρματος, εξωφυτικές (μισχωτές) και υπερκερατωτικές βλατίδες στα πέλματα, οι οποίες είναι και αρκετά επώδυνες.

-Οι επίπεδες ή ομαλές μυρμηγκιές (Verrucae plana), είναι πιο συχνές στα παιδιά και εμφανίζονται πιο συχνά στα πρόσωπο, το λαιμό, το θώρακα και τις καμπτικές (έσω) επιφάνειες των χεριών και ποδιών.

-Οι ορθοπρωκτικοί ακροχορδώνες (οξυτενή κονδυλώματα-Condylomata accuminata), παρουσιάζονται στο δέρμα και στους βλενογόννους της περιοχής των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Στους άνδρες εντοπίζονται κυρίως στην πόσθη, στη βάλανο, στη βαλανοποσθική αύλακα του πέους και σπανιότερα στο στόμιο της ουρήθρας.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι

-Κνησμός (φαγούρα), του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής χώρας

-Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια

Τα μεγάλα κονδυλώματα μπορούν να προκαλέσουν μηχανικά προβλήματα όπως:

-Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος

-Αγχώδεις διαταραχές και

-Κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

H θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων πρέπει να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

– Kαταστρεπτικά χημικά (τριχλωροξικό οξύ, ποδοφυλλίνη, ποδοφυλλοτοξίνη, 5-φλουορουρακίλη)

-Aνοσοτροποποιητικά (Iντερφερόνη-α, Imiquimod)

-Xειρουργικές μέθοδοι (Laser CO2, χειρουργική εκτομή, εκτομή με ηλεκτρικό βρόχο)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα κονδυλώματα έχουν τάση για υποτροπές. Πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μέχρι να εξασθενούν, δεδομένου ότι μεταδίδονται σεξουαλικώς και έχουν κίνδυνο για  κακοήθη εξαλλαγή.