Κολπική μαρμαρυγή: Προσοχή σε αυτά τα «αθώα» συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κολπική μαρμαρυγή
Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να “έρχονται και να φεύγουν”, ή μπορεί να εμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή που δεν περνάει από μόνη της και απαιτεί ειδική θεραπεία.

Αν και η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Εντούτοις πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά. Αυτοί με την σειρά τους μπορεί να φτάσουν μέσω των αρτηριών σε άλλα όργανα και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος (ισχαιμία).

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από 140 παλμούς το λεπτό. Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός κανονικού ρυθμού και της κολπικής μαρμαρυγής είναι ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα είναι ο επόμενος καρδιακός παλμός. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχει ταυτόχρονα και αρρυθμία. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες.

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορείτε να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό ψηλαφίζοντας τον καρπό ή το λαιμό σας.

κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα

Μια καρδιά με κολπική μαρμαρυγή δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους μέχρι αυτή να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης.

Όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • Ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες στον χτύπο της καρδιάς
  • Αδυναμία
  • Μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση
  • Αυξημένη κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Σύγχυση
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος

Κολπική μαρμαρυγή: Τύποι

  • Περιστασιακή: Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται, διαρκούν για λίγα λεπτά έως ώρες και στη συνέχεια σταματούν από μόνα τους.
  • Επίμονη: Με αυτόν τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής, ο καρδιακός σας ρυθμός δεν επανέρχεται στο κανονικό από μόνος του. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ειδική θεραπεία (ηλεκτρικό σοκ ή φάρμακα), προκειμένου να αποκατασταθεί ο καρδιακός σας ρυθμός.
  • Μόνιμη: Σε αυτό το είδος της κολπικής μαρμαρυγής, ο κανονικός καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Θα έχετε κολπική μαρμαρυγή μόνιμα και σίγουρα θα χρειαστεί να ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με μόνιμη κολπική μαρμαρυγή, λαμβάνουν αντιπηκτικά για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή: Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Όσο μεγαλύτεροι είστε, τόσο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
  • Καρδιακή νόσος: Οι άνθρωποι με προβλήματα στις βαλβίδες τς καρδιάς, με συγγενή καρδιοπάθεια, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με στεφανιαία νόσο, ή με ιστορικό καρδιακής προσβολής, έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Υψηλή πίεση του αίματος: Τα άτομα με υπέρταση είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.
  • Άλλες χρόνιες παθήσεις: Τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, υπνική άπνοια, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και πνευμονική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ: Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η ευκαιριακή -και χωρίς μέτρο- κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας φέρει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Παχυσαρκία: Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Σε ορισμένες οικογένειες, η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από ό,τι σε άλλες.

Κολπική μαρμαρυγή: Οι 6 βασικοί κανόνες πρόληψης

  1. Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά
  2. Αυξήστε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα
  3. Αποφύγετε ή περιορίστε το κάπνισμα
  4. Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος
  5. Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
  6. Μειώστε το στρες και τις εξάρσεις θυμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό σας ρυθμό

Κολπική μαρμαρυγή: Πώς συνδέεται με το εγκεφαλικό και ποιες οι ευθύνες των ίδιων των ασθενών

Η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες σε συνδυασμό με τη δύσκολη συμμόρφωσή τους στα υγιεινά πρότυπα ζωής, κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζώες, οι οποίες χάνονται ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που συνεχίζει τις εργασίες του στο Λονδίνο μετά από νέα ευρήματα μελετών για την πιο συχνή αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή.

Πλέον, όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν οτι 1 στα 5 εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η νόσος συνήθως δίνει συμπτώματα με κύριο την ασυνήθιστη αίσθηση παλμών που οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό. Ομως σε ηλικιωμένους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια ή δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να γίνεται η διάγνωση δυστυχώς έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αρρυθμία αυτή συμβάλλει αποδεδειγμένα στην αποκόληση των θρόμβων και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά εγκεφαλικό ή να οδηγήσει την καρδιά στο να χτυπά ασυντόνιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο ασθενής να φθάσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής, αυξάνει όσο αυξάνει και η ηλικία. Ομως εμφανίζεται και σε νέους χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, κυρίως άνδρες και έχει πολύ καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί σωστά από την αρχή. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία για την πρόληψη του εγκεφαλικού. Οι αναστολείς της βιταμίνης Κ, παρότι είναι αντιπηκτικά φάρμακα πολύ αποτελεσματικά, σωτήρια στην πρόληψη του εγκεφαλικού, εμφανίζουν δυσκολίες στη χορήγησή τους, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να τροποποιούν τη διατροφή τους και να αποφεύγουν τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά με έντονο πράσινο χρώμα που περιέχουν βιταμίνη Κ , κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών.

Πηγές: http://www.mayoclinic.orghttp://www.nhs.uk

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν στο δέρμα σας συμβαίνει αυτό, έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής!

Θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε μια “σιωπηλή” καρδιακή προσβολή αν σας συμβεί;

“Ασπίδα” για την καρδιά αν τρώτε 1,5 κουταλιά από αυτό κάθε μέρα

Τι μπορεί να σημαίνει το “φτερούγισμα” στην καρδιά: Σοβαρές πιθανές επιπλοκές!