Κίνδυνος από βακτήρια …μετανάστες

  • Iatropedia
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να λάβουν οι Υγειονομικές Αρχές στις περιπτώσεις διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών τονίζει το ECDC.

Η μεταφορά των ασθενών από κράτος σε κράτος ενέχει μεγάλο κίνδυνο για μόλυνση των ασθενών από ανθεκτικά στις καρβαπενέμες εντεροβακτηρίδια. Την αύξηση των περιστατικών αυτών και τον κίνδυνο τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC.

Η μεταφορά των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και ιδίως η διασυνοριακή μεταφορά αυτών είναι παράγοντας μεγάλου κινδύνου για την ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά τελευταίας γενεάς (καρβαπενέμες).

Τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων στις περιπτώσεις αυτές όπως αναφέρει το ECDC πρέπει να είναι προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  1. Ενεργητική επιτήρηση στα σύνορα (έλεγχος όλων των διασυνοριακών μετακινουμένων ασθενών κατά την εισαγωγή τους και ταχεία μικροβιολογική εξέταση για τον έλεγχο του αιτίου της λοιμώξεως)
  2. Πρόσθετες προφυλάξεις για ασθενείς θετικούς σε μικροβιακούς παράγοντες που παράγουν την καρβαπενεμάση (π.χ. εντεροβακτηρίδια) όπως χρήση γαντιών, προστατευτικές φόρμες και μέτρα απομόνωσης του ασθενούς εφόσον χρειαστεί
  3. Ειδική ομάδα νοσηλευτών εκπαιδευμένη σε μέτρα διαχείρισης υψηλής επικινδυνότητας περιστατικών

Είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα έχουν έρθει παρόμοια περιστατικά από το Ισραήλ και αντιμετωπίστηκαν από τον τομέα Υγείας επιτυχώς.