ΚΕΕΛΠΝΟ: όλα τα στοιχεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου

  • Iatropedia
Τα στοιχεία για τα κρούσματα από κουνούπια, του ιού του Δυτικού Νείλου, έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από την αρχή της περιόδου 2012 μέχρι και τις 19/07/2012, έχουν διαγνωστεί 11 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχει καταγραφεί ένας θάνατος. Από τα 11 κρούσματα, τα 9 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 2 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Επίσης έως τις 20/7/12, 5 (45,5%) ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, 1 (9%) δεν νοσηλεύτηκε, 1 (9%) κατέληξε, 2 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κλινικές πλην Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 2 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Η περαιτέρω ανάλυση αφορά στα 9 περιστατικά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, για τα οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες επαληθεύσεις και διασταυρώσεις στοιχείων και δεν αναφέρεται ιστορικό ταξιδιού σε άλλη χώρα κατά την περίοδο επώασης. Ενδεικτικά, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι – σύμφωνα και με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010 – σε κάθε ένα (1) κρούσμαλοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 43-87 , με μέση ηλικία τα 67 έτη. Τα συμπεράσματα λοιπόν που αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανακοίνωση του είναι: “Μετά το καλοκαίρι του 2010, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (κυρίως στη Κεντρική Μακεδονία), αλλά και την εμφάνιση περιστατικών το 2011,

αναμενόταν η συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, τόσο στις ίδιες περιοχές, όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά το 2010 και 2011.

Μέχρι τις 19/07/2012 έχουν εμφανιστεί κρούσματα στην Αττική και στην Εύβοια, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και το 2011. Στην Ευρώπη, κατά την περίοδο 2012, κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί στη Ρωσία, το Ισραήλ και στη Παλαιστίνη (πηγή:ECDC).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.”

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος «Ειδικού Προγράμματος Ελέγχου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και την Ελονοσία, Ενίσχυση της Επιτήρησης στην Ελληνική Επικράτεια» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ (2007-2013), στο οποίο συνεργάζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται:

Οροεπιδημιολογική μελέτη σε οικόσιτα πτηνά (κοτόπουλα και περιστέρια ηλικίας

– Επιτήρηση των άγριων πτηνών με τοποθέτηση ειδικών παγίδων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, η οποία διεξάγεται από την Κτηνιατρική Σχολή τουΠανεπιστημίου Θεσσαλίας.