Καταρράκτης στα μάτια: Αυτό το ρομπότ τον αφαιρεί με ακρίβεια! [pics]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Καταρράκτης
Ένα νέο βρετανικό χειρουργικό ρομπότ μπορεί να κάνει επεμβάσεις ακριβείας μέσα στον φακό του ματιού, αφαιρώντας καταρράκτες. Το σύστημα Axsis, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cambridge Consultants, είναι ένα μικρό τηλεχειριζόμενο ρομπότ με δύο «χέρια», το οποίο διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν άνθρωπο χειρουργό.

Σε όλον τον κόσμο, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χειρουργούνται κάθε χρόνο, επειδή δεν βλέπουν καλά, λόγω καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια τους. Οι σχετικές επεμβάσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες διεθνώς. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, δεν παύουν να συμβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Στην επέμβαση, κατά την οποία ο γιατρός αντικαθιστά το θολωμένο τμήμα του φυσικού φακού με ένα καθαρό πλαστικό φακό, απαιτείται πολύ σταθερό χέρι και κατά καιρούς το λάθος μπορεί να συμβεί (σε μία έως επτά περιπτώσεις στις 1.000).

Καταρράκτης

Το νέο ρομπότ αποσκοπεί στο να εξαλείψει και αυτή την μικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Ο γιατρός κινεί τα «χέρια» του ρομπότ με το σχετικό χειριστήριο, ενώ ταυτόχρονα βλέπει την επέμβαση στην οθόνη.

Καταρράκτης

Τα ρομποτικά χέρια είναι σε θέση να κάνουν ανεπαίσθητες κινήσεις, που είναι αδύνατες για τα ανθρώπινα χέρια. Επιπλέον, το ρομπότ διαθέτει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο βάζει αυτόματα «στοπ» σε κάθε κίνηση που μπορεί να πάει λάθος.

Καταρράκτης

Ρομποτικά συστήματα όπως το δημοφιλές «Ντα Βίντσι» χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για διάφορες μικροχειρουργικές επεμβάσεις και σε μάτια (όχι όμως για καταρράκτη), αλλά είναι μεγαλύτερα σε όγκο. Το Axsis, λόγω και του μικρότερου μεγέθους του, θα είναι φθηνότερο, σύμφωνα με το «New Scientist».