Καταπολεμήστε τον πόνο στα χέρια: Νέα μέθοδος

  • Iatropedia
Ύπουλη μάστιγα αποτελούν οι παθήσεις του χεριού οι οποίες βασανίζουν άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγέλματος. Οι παθήσεις αυτές εκδηλώνονται στην πιο παραγωγική ηλικία και οι πάσχοντες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Όπως εξηγεί ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω Άκρου δυο από τις πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις του χεριού είναι :

Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα)που βασανίζει τα χέρια αυτών που κάνουν χειρονακτικές εργασίες και των αθλητών αλλά και στις κομμώτριες, δακτυλογράφους, πιανίστες, κλπ και

η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα (στο χέρι) που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40χρόνων.

Βέβαια οι νοικοκυρές επιβαρύνονται συχνά και από τις δύο παραπάνω παθήσεις, αφού εντάσσονται και στις δυο παραπάνω κατηγορίες.

Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) εκδηλώνεται με: πόνους στον αγκώνα ο οποίος επιδεινώνεται συχνά προς το μπράτσο ή το πήχη, ενώ κάποια στιγμή η εκτέλεση οποιαδήποτε χειρωνακτικής εργασίας γίνεται πολύ δύσκολα.

Μελέτη που έγινε σε 12 εργοστάσια στην Ουάσιγκτoν βρέθηκε ότι στη διάρκεια της ζωής του ο ένας στους τρεις εργάτες κάποια στιγμή θα προσβληθεί από κάποια πάθιηση του χεριού.

πάσχει ο… αντίχειρας

Χαρακτηριστικό της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο .

Σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων.

Στα τελικά στάδια ο αντίχειρας εξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται

νέα μέθοδος

Τέλος στους βασανιστικούς και χρόνιους πόνους από τις παθήσεις του χεριού βάζει μια νέα θεραπεία .Όπως εξηγεί ο κ.Ιγνατιάδης μετά τη διάγνωση της πάθησης ο γιατρός παίρνει αίμα από τον πάσχοντα, με μια απλή αιμοληψία. Στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία γίνεται λήψη από το αίμα ενός ένζυμου, το οποίο εδράζει στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχει αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.

Ο κ.Ιγνατιάδης

Ακολούθως ο θεράπων γιατρός με σύριγγα κάνει έκχυση του ενζύμου στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία . Τον τελευταίο χρόνο η θεραπεία εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση των αρχόμενων αρθρίτιδων μικρών αρθρώσεων όπως του αντίχειρα.

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες ,ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έκχυση του ενζύματος το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες, ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση ,όπως συμβαίνει και στην θεραπεία με κορτιζόνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα ζεσταθείτε φθηνά: Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές

Μετάνιωσα, μπορώ να σβήσω το τατουάζ;

Πότε οι άνδρες νιώθουν άβολα;

Τι κοινό έχει η Σούζαν Μπόιλ με τον Μπιλ Γκέιτς;