Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Η νέα μέθοδος ελέγχου που ξεπερνάει κατά πολύ το τεστ Παπ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Είναι γνωστό ότι το συμβατικό Παπ Τεστ, που εφαρμόζεται διεθνώς ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί τη μέχρι σήμερα αποτελεσματικότερη ασπίδα σωτηρίας των γυναικών από τη μάστιγα του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Τώρα, 60 χρόνια μετά την εισαγωγή του Παπ Τεστ από έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες-ιατρούς του 20ου αιώνα, Γεώργιο Παπανικολάου, ήρθε η αναμενόμενη σύγχρονη μετεξέλιξη του, η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (LBC), ή αλλιώς ThinPrep Pap Test.

Πρόκειται για το Aptima mRNA HPV Test, το οποίο αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη στην εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συνδυάζοντας την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης με τη χρήση Μοριακών Βιοδεικτών και συμβάλλοντας έτσι σε ποσοστό που αγγίζει το 100% στην προστασία των γυναικών από τον εν λόγω καρκίνο. μήτρας.

Η επιστημονική παρουσίαση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα από τις 11-13 Νοεμβρίου 2016, με θέμα «Παθολογία Τραχήλου & Κολποσκόπηση: Κυτταρολογία – Βιοδείκτες – Κολποσκόπηση – Ιστολογία & περαιτέρω διαχείριση».

καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου από την παρασκευάστρια εταιρεία του προϊόντος, ΕΝΟΡΑΣΙΣ, ο κύριος Π.Καρακίτσος (Καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Κυτταρολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαγνωστικής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν”) είπε ότι το ThinPrep συμβάλλει ακόμα περισσότερο στον έλεγχο αυτής της νόσου, κυρίως σε χώρες, που εφαρμόζουν οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού έλεγχου, αυξάνοντας δραστικά την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου, περιορίζοντας έτσι τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό κάτω του 10%.

Τα τελευταία χρόνια ο νομπελίστας H. zur Hausen τεκμηρίωσε τον ρόλο ορισμένων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή των ογκογόνων τύπων, στη γένεση του καρκίνου τραχήλου μήτρας ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψή του.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε ποικίλες μεθόδους ανίχνευσης του γενετικού υλικού του HPV, με καινοτόμες τεχνικές Μοριακής Βιολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση των γυναικών. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ουσιαστικά, μέχρι σήμερα καμία μέθοδος δεν επέτρεπε την αποτελεσματική διάγνωση όλων των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου μήτρας στην καθημερινή κλινική πράξη.

Με βάση πρόσφατα συμπεράσματα από μελέτες σε χώρες με μακροχρόνια και αξιόπιστα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, η ανίχνευση του DNA των ογκογόνων τύπων του HPV υποδηλώνει απλά την παρουσία του ιού και όχι υποχρεωτικά την  ενεργοποίησή του. Η ενεργοποίησή του ιού και η διαδικασία της τραχηλικής καρκινογένεσης είναι πλέον αναγνωρίσιμες με τη χρήση ενός νέου ειδικού Τεστ, του Aptima mRNA HPV Test.

Το ειδικό αυτό τεστ ανιχνεύει το αγγελιοφόρο mRNA των high risk τύπων HPV και επιτρέπει την αναγνώριση τόσο των προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, όσο και των περιπτώσεων διηθητικού καρκίνου. Επομένως, το Aptima mRNA HPV Test είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διαχείριση των γυναικών με παθολογία τραχήλου της μήτρας.

Ο κύριος Ε. Μπιλιράκης (Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και υπεύθυνος του τμήματος κολποσκόπησης της Α’ Κλινικής στο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ) επισήμανε ότι η εφαρμογή του νέου mRNA Test (Aptima mRNA HPV Test) σε συνδυασμό με το ThinPrep Παπ Τεστ είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των γυναικολόγων διότι α) επιτρέπει την ταυτοποίηση των γυναικών που βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας και β) μειώνει την ψυχολογική επιβάρυνση των γυναικών, στις οποίες ανακοινώνεται ένα παθολογικό εύρημα είτε στο Παπ Τεστ, είτε στον έλεγχο με HPV DNA Test και που στην κολποσκόπηση ή και βιοψία δεν ανιχνεύεται σοβαρού βαθμού βλάβη.

Ο κύριος Ε. Παρασκευαίδης (Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης και Πρόεδρος του HeCPA Study Group ), τόνισε ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξέτασης είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την ορθολογιστική αντιμετώπιση νέων γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις και αποτελεί σημαντικό όπλο στα χέρια των ειδικών ώστε να αποφεύγονται άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε μαιευτικές επιπλοκές, όπως η προωρότητα.

Σύμφωνα με τα πρόδρομα αποτελέσματα ερευνών της ομάδας αυτής, το Aptima mRNA HPV Test σε συνδυασμό με το ThinPrep Παπ Τεστ αποτελεί την πιο ασφαλή πολιτική πρόληψης καρκίνου τραχήλου μήτρας.