Καρκίνος του μαστού: Ο γενετικός δείκτης για την πιθανότητα επανεμφάνισής του

  • Iatropedia
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ανακάλυψαν μια γενετική ένδειξη που ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν υποτροπή στον καρκίνο του μαστού, μια ανακάλυψη που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία.

Συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger στο Cambridge διαπίστωσε ότι ορισμένοι συνδυασμοί γονιδίων σε καρκινικούς όγκους ήταν πιο πιθανό να οδηγήσει σε επανεμφάνιση του καρκίνου, μετά την αρχική του θεραπεία.

Και υποστηρίζουν ότι η στόχευση αυτών των γονιδίων με πρώιμες θεραπείες θα μπορούσε να είναι το κλειδί της αποτροπής επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η μελέτη τους παρουσιάστηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου που έγινε στη Βιέννη. Σε περίπου ένα στα πέντε άτομα με καρκίνο του μαστού, η ασθένεια θα επιστρέψει, είτε στο ίδιο σημείο με τον αρχικό όγκο, ή σε άλλο μέρος του σώματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την κλινική ογκολόγο δρα Λούσι Γιέητς, ανέλυσαν όγκους μαστού από 1.000 καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων 161 στις οποίες ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά ή είχε κάνει μεταστάσεις. Η σύγκριση των όγκων αποκάλυψε σημαντικές γενετικές διαφορές. Οι μεταλλάξεις στους δευτερογενείς καρκίνους (που επανεμφανίστηκαν) ήσαν σπάνιες στους καρκίνους που είχαν εμφανιστεί την πρώτη φορά.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως μερικοί όγκοι έχουν τέτοιο γονιδιακό «προφίλ», που αυξάνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου παρά την αρχική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις πέντε γυναίκες (20%) με καρκίνο του μαστού, στις οποίες ο όγκος εμφανίζεται και πάλι είτε στο ίδιο σημείο είτε σε άλλο.

 

Η νέα μελέτη μπορεί να διευκολύνει τους γιατρούς -χάρη στις κατάλληλες γενετικές εξετάσεις- να εντοπίζουν τις γυναίκες υψηλού κινδύνου για επιστροφή του καρκίνου. Στη συνέχεια, θα επιδιωχθεί η έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Αυτό σημαίνει όμως πρακτικά ότι οι γιατροί θα πρέπει να παίρνουν κατά καιρούς δείγματα καρκινικού ιστού για να τα υποβάλουν σε διαδοχικές γενετικές εξετάσεις.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φυσικά γνωρίσματα του καρκίνου του στήθους (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοεξέταση για όγκους στον μαστό: Τα 5 σωστά βήματα