Καρκίνος του προστάτη: Συμπτώματα και πώς γίνεται η καλύτερη διάγνωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι εξελιγμένες (πολυπαραμετρικές) μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να διαγνώσουν σωστά έως το 93% των επιθετικών περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη, έναντι ποσοστού μόνο 48% που έχουν οι βιοψίες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η συγκριτική μελέτη χαρακτηρίσθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος εδώ και δεκαετίες στη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου, καθώς ανοίγει την προοπτική ένας στους τέσσερις άνδρες να αποφεύγει πλέον την επεμβατική διαδικασία της βιοψίας στο μέλλον.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Όταν η ειδική εξέταση αίματος δείξει υψηλά επίπεδα του προστατικού αντιγόνου (PSA), τότε συνήθως οι γιατροί ζητούν τη διενέργεια βιοψίας με βοήθεια υπερήχων, μια διαδικασία που γίνεται με βελόνες μέσω των οποίων λαμβάνονται δείγματα από τον προστάτη.

Η εξέταση δεν είναι τέλεια, καθώς είναι πιθανό να έχει σοβαρές παρενέργειες (αιμορραγία, λοιμώξεις, στυτική δυσλειτουργία) και μπορεί να «χάσει» κάποιον επιθετικό αναπτυσσόμενο καρκίνο, αν δεν ληφθεί δείγμα ιστού από το σημείο του όγκου.

«Δεν θα δεχόμασταν μια τυχαία βιοψία από τον μαστό, όμως το δεχόμαστε για τον προαστάτη» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χασίμ Αχμέντ του University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 576 άνδρες με υψηλά επίπεδα PSA σε 11 νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα (πολυ-παραμετρικά) μηχανήματα μαγνητικής απεικόνισης (ΜRΙ). Διαπιστώθηκε ότι στο 27% των ανδρών ήταν περιττή η βιοψία, επειδή η ανίχνευση του όγκου ήταν δυνατό να γίνει απεικονιστικά.

Η πολυ-παραμετρική MRI αποδείχθηκε καλύτερη από τη βιοψία στο να αποκλείει την περίπτωση καρκίνου του προστάτη, καθώς και στο να εντοπίζει όγκους που όμως δεν είναι επικίνδυνοι, επειδή αναπτύσσονται πολύ αργά και έτσι δεν χρειάζονται αφαίρεση. Η μαγνητική εξέταση μειώνει κατά 5% σε σχέση με τη βιοψία τις εσφαλμένες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη, που οδηγούν σε περιττές θεραπείες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας εξετάζει ήδη την πιθανότητα να εισάγει ευρέως την πρακτική των πολυ-παραμετρικών μαγνητικών διαγνωστικών εξετάσεων (mpMRI) σε όλους τους άνδρες με πιθανό προστάτη.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ούρηση.
  • Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.
  • Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Ασθενής ροή των ούρων.
  • Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
  • Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.
  • Δυσκολία στύσης.
  • Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.
  • Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Τι άλλες παθήσεις του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά;

Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους μπορούν να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτή η κοινή πάθηση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αν και η ΚΥΠ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα, ή χειρουργική επέμβαση για να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα. Μία μόλυνση, ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται προστατίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;

Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

  • Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.
  • Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.

http://www.medicinenet.com