Καρκίνος του προστάτη: ΔΕΝ είναι πάντα αναγκαία η θεραπεία – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του προστάτη
Το παρακολουθεί κανείς απλά τακτικά την εξέλιξη ενός καρκινικού όγκου στον προστάτη έχει τα ίδια αποτελέσματα επιβίωσης σε βάθος δεκαετίας με το να προβεί σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολίες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ συνήθης στους άντρες. Οι περισσότεροι προχωρούν άμεσα σε επέμβαση και θεραπεία λόγω μεγάλου φόβου με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την σεξουαλική τους ζωή ή/και να προκαλούν στον εαυτό τους ακράτεια.

Συγκεκριμένα, η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.643 άνδρες με μικρούς καρκίνους του προστάτη έδειξε ότι υπάρχει ίδιο ποσοστό επιβίωσης της τάξης του 99% μετά από μια δεκαετία, τόσο για εκείνους που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, όσο και για εκείνους που απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη του όγκου με τακτικές επισκέψεις στον γιατρό τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι “εξαιρετικά καθησυχαστικά” για τους άνδρες.

“Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και το ότι οι ασθενείς υπερβάλλουν στην θεραπεία τους το κάνει μεγαλύτερο”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Freddie Hamdy από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και πρόσθεσε: “Είναι κατανοητό, αν ένας 55χρονος άντρας, που έχει οικογένεια, μάθει ότι έχει καρκίνο, να μην θέλει να πάρει αχρείαστα ρίσκα”.

Στην μελέτη, οι άνδρες των οποίων ο καρκίνος του προστάτη είχε ανιχνευθεί με εξέταση για τις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου στο αίμα (εξέταση PSA) χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Το πρώτο απλά παρακολουθούσε την εξέλιξη του καρκίνου με επισκέψεις στον γιατρό και το δεύτερο έκανε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη ή/και ακτινοθεραπεία για να καταστρέψει τον όγκο. Για τις ανάγκες της μελέτης, που έγινε υπό την αιγίδα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά τους συμμετέχοντες για 10 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά επιβίωσης ανάμεσα στα δύο γκρουπ ήταν ίδια, ενώ υπήρχε αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών για εκείνους τους άντρες που έκαναν επέμβαση και θεραπεία. Συγκεκριμένα, υπήρχε διπλάσιος κίνδυνος ακράτειας και προβλημάτων στην σεξουαλική λειτουργία, ενώ η ακτινοθεραπεία αύξησε τον κίνδυνο προβλημάτων στο έντερο.

Από την άλλη πλευρά διαπιστώθηκε ένα σημαντικό “κόστος” στη επιλογή της μη-επέμβασης και απλής παρακολούθησης της εξέλιξης του καρκίνου. Σε ποσοστό 20% ο καρκίνος προχώρησε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το ποσοστό επιβίωσης ΜΕΤΑ την πάροδο της πρώτης δεκαετίας.

Η καθηγήτρια Jenny Donovan από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε στο BBC: “Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ακτινοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση και η τακτική παρακολούθηση για τον καρκίνο του προστάτη συγκρίνονται άμεσα σε μια έρευνα (…) Κάθε θεραπεία έχει διαφορετικές επιπτώσεις και επιδράσεις, και πρέπει συνέχεια να κάνουμε νέες έρευνες με βάθος πέραν της δεκαετίας για να έχουμε ακόμα καλύτερα συμπεράσματα”.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ισχύουν μόνο για τους όγκους σε πρώιμο στάδιο. Εκείνοι που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά.

Ο δρ Matthew Hobbs, από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Prostate Cancer UK, δήλωσε στο BBC: “Αυτήν τη στιγμή, πολλοί άνδρες δεν επιλέγουν την απλή τακτική παρακολούθηση λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις της επιλογής αυτής και το άγχος που προκαλεί στους ίδιους και τις οικογένειές τους (…) Είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό επομένως να μαθαίνουμε ότι, όταν γίνεται σε υψηλό επίπεδο, η ενεργή επιτήρηση του καρκίνου του προστάτη δίνει στους άνδρες την ίδια πιθανότητα επιβίωσης”.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του προστάτη: Αυτά τα φρούτα και λαχανικά “σηκώνουν ασπίδα”

Καρκίνος του προστάτη: Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις που έχουν όλοι οι άντρες

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Καρκίνος του προστάτη: Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος – Υπολογίστε τον δικό σας ΕΔΩ