Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι διαφορά έχει αν αναπτυχθεί στην αριστερή ή στην δεξιά πλευρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
του παχέος εντέρου
Το πόσο επικίνδυνος είναι ένας καρκίνος του παχέος εντέρου, εξαρτάται -εκτός από άλλους παράγοντες- και από το σε ποιά πλευρά θα εκδηλωθεί. Μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο καρκίνος στην αριστερή πλευρά είναι σχεδόν 20% λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι στη δεξιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο δρα Φαούστο Πετρέλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 66 σχετικές μελέτες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 1,4 εκατομμύρια ασθενείς, για χρονικό διάστημα 65 μηνών κατά μέσο όρο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αριστεροί καρκίνοι του παχέος εντέρου τείνουν να διαφέρουν γενετικά από τους δεξιούς. Η μείωση του κινδύνου θανάτου για τους αριστερούς όγκους ισχύει άσχετα από άλλους κλινικούς παράγοντες, όπως το στάδιο του όγκου (αρχικό ή προχωρημένο) ή τη διενέργεια χημειοθεραπείας.

του παχέος εντέρου

Οι αριστεροί καρκίνοι βρίσκονται στο ορθόν και στο σιγμοειδές κόλον, πιο κοντά στον πρωκτό, και επειδή εκδηλώνουν συχνότερα αιμορραγία, διαγιγνώσκονται πιο γρήγορα. Οι δεξιοί καρκίνοι βρίσκονται στο άνω τμήμα του εντέρου, κοντύτερα στο λεπτό έντερο, διαγιγνώσκονται με μεγαλύτερη καθυστέρηση και είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μεταστάσεις, ιδίως στο ήπαρ.

Η σιγμοειδοσκόπηση επιτρέπει μια πιο περιορισμένη εξέταση της αριστερής πλευράς του εντέρου, ενώ η κολονοσκόπηση είναι μια πιο πλήρης εξέταση όλου του εντέρου, πέρα από εκεί που μπορεί να φθάσει η σιγμοειδοσκόπηση, δηλαδή και στη δεξιά πλευρά.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ