Καρκίνος του μαστού: Η viral φωτό στο Facebook που κάθε γυναίκα πρέπει να δει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Οι περισσότερες γυναίκες ξέρουν ότι πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους, αν παρατηρήσουν κάποιο εξόγκωμα στο στήθος τους. Αλλά μια φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook μια γυναίκα από την Αυστραλία, έγινε viral σε λίγες μέρες, επειδή θυμίζει σε κάθε γυναίκα στον κόσμο, ότι υπάρχουν και άλλα φυσικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που πρέπει να προσέχουν.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου για τις γυναίκες παγκοσμίως. Και γι΄αυτό η Kylie Armstrong από την Μελβούρνη, θέλησε να αφυπνίσει κάθε γυναίκα “φίλη” της στο Facebook. Αλλά η ανάρτησή της, ξεπέρασε τα στενά όρια των “φίλων” της στην δημοφιλή ιστοσελίδα και έφτασε σχεδόν σε κάθε άκρη του διαδικτύου.

“Δεν ένιωσα κανένα εξόγκωμα στο στήθος μου. Η γυναικολόγος μου, ,επίσης δεν ένιωσε κανένα εξόγκωμα, όταν με εξέτασε. Ωστόσο, με άκουσε προσεκτικά όταν της είπα ότι το στήθος μου το αισθανόμουν διαφορετικό από το συνηθισμένο και όταν σήκωνα το χέρι μου μπορούσα να δω μερικά πολύ μικρά και διακριτικά λακκάκια στο κάτω μέρος του στήθους μου”, έγραψε μεταξύ άλλων, η Kylie στην ανάρτησή της στις 29 Φεβρουαρίου μαζί με την φωτογραφία που βλέπετε.

καρκίνος του μαστού

Η γυναικολόγος της Kylie της συνέστησε πρώτα να πάει για μαστογραφία και στη συνέχεια για ένα υπερηχογράφημα. Η δεύτερη σάρωση επιβεβαίωσε την υποψία της νεαρής κοπέλας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά: Η εξέταση εντόπισε έναν καρκινικό όγκο βαθιά στο στήθος, κοντά στο μυ.

“Αυτά τα 3 λακκάκια γύρισαν τον κόσμο μου και την οικογένειά μου ανάποδα. Μοιράζομαι την φωτό αυτή, επειδή ελπίζω να κάνει τις γυναίκες να μάθουν, ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πάντα ανιχνεύσιμος από κάποιο εξόγκωμα”, γράφει η Armstrong. .

Η φωτογραφία της έλαβε εκατοντάδες σχόλια γρήγορα, με αρκετές γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού να συμφωνούν ότι αυτά τα ασυνήθιστα λακκάκια είναι πιθανή ένδειξη για όγκο στο στήθος, αφού υπήρχαν και σε εκείνες προτού καν τους γίνει η διάγνωση.

Αν και, πλέον, μια τυπική μηνιαία αυτοεξέταση θεωρείται προαιρετική, οι γιατροί παροτρύνουν όλες τις γυναίκες να μάθουν καλά το στήθος τους, να εξοικειωθούν με αυτό και να αναγνωρίζουν άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στους μαστούς τους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε μασάζ το στήθος σας στο ντους, σε τακτική βάση. Η κεντρική ιδέα είναι να γνωρίζετε καλά το σώμα σας, έτσι ώστε να εντοπίσετε άμεσα τυχόν αλλαγές που μοιάζουν να είναι λάθος, ή “περίεργες”.

Καρκίνος του μαστού: Άλλα συμπτώματα εκτός από το εξόγκωμα

Εκτός από το εξόγκωμα και τα λακκάκια αυτά, υπάρχουν μερικά άλλα λιγότερο γνωστά συμπτώματα που έχει ο καρκίνος του μαστού και τα οποία δεν πρέπει να αγνοείτε. Μιλήστε με το γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Κοκκίνισμα, ή απολέπιση του δέρματος στο στήθος σας
  • Μια αλλαγή στην υφή του δέρματος (για παράδειγμα, μεγαλύτεροι πόροι)
  • Πιο ευαίσθητες θηλές γενικότερα και όχι μόνο τις ημέρες κοντά στην περίοδό σας, όπου είναι και φυσιολογικό
  • Διόγκωση, ή συρρίκνωση από τη μία πλευρά του στήθους
  • Αν μια θηλή μοιάζει να “γυρίζει προς τα μέσα”
  • Απρόσμενη έκκριση υγρού από την θηλή (αν δεν είστε έγκυος ή θηλάζουσα μητέρα, οπότε είναι και αναμενόμενο)

http://news.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φυσικά γνωρίσματα του καρκίνου του στήθους (ΒΙΝΤΕΟ)

Καρκίνος του μαστού – Πρόληψη: Τι πρέπει να τρώνε τα κορίτσια στην εφηβεία

Infographic – Καρκίνος του μαστού: Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στον μαστό