Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: 5 σημάδια που σώζουν ζωές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι συνηθέστερος στις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα, όπως ογκίδια στον μαστό, εκκρίσεις υγρού από τις (ψευδο)θηλές τους και οίδημα.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τις γυναίκες, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τους άνδρες. Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), μπορεί να αναπτυχθεί στην μικρή ποσότητα ιστού μαστού, που έχουν οι άντρες πίσω από τις θηλές τους. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους νέους.

Είναι σαφώς πιο σπάνιος στους άντρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αγνοούν. Στην Μ. Βρετανία 340 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τις γυναίκες φτάνεις τις 60.000.

Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποδειχθεί εξίσου θανατηφόρος για τους άντρες, όσο είναι και για τις γυναίκες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τον εντοπίσετε νωρίς.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ξέρετε τα βασικά του συμπτώματα στους άνδρες και να τα αναγνωρίσετε εγκαίρως. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Ογκίδιο στον μαστό

Σύμφωνα με το NHS, τα κακοήθη ογκίδια μαστού εμφανίζονται συνήθως στο ένα μόνο στήθος, αναπτύσσονται κάτω ή γύρω από την θηλή και είναι συνήθως ανώδυνα. Συνήθως θα τα αισθανθείτε σαν σκληρά γρομπαλάκια, σαν να είναι από καουτσούκ, ακίνητα μέσα στο στήθος και με ανώμαλη επιφάνεια, τα οποία θα μεγαλώνουν σε όγκο με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ένα ογκίδιο στο στήθος ενός άντρα δεν είναι σημάδι καρκίνου, αλλά γυναικομαστίας (αυξημένος ιστός αρσενικού μαστού), λίπωμα, ή κύστη.

Σε κάθε περίπτωση, αν εντοπίσετε ένα τέτοιο σημάδι στο στήθος σας, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Ανεστραμμένη θηλή

Σύμφωνα με το NHS, μια θηλή που στρέφεται προς τα μέσα είναι ένα σημάδι. Μάλιστα ο καρκίνος του μαστού εκδηλώνεται με αυτό το σημάδια πολλές φορές και στις γυναίκες.

Εξάνθημα

Μια πληγή, ή εξάνθημα γύρω από τη θηλή που δεν υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σύμπτωμα. Οι άνδρες, ειδικά, θα πρέπει επίσης να ψάξουν για αλλαγή στην υφή του δέρματος σε ένα μεμονωμένο σημείο του στήθους.

Έκκριση υγρού από την θηλή

Αν δείτε υγρό να βγαίνει από τη θηλή, το οποίο μπορεί να περιέχει και αίμα, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το NHS.

Πρήξιμο (οίδημα)

Αν η θηλή, ή ο περιβάλλον ιστός γίνει σκληρός, κόκκινος ή διογκωμένος, τότε αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης για καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, η περιοχή κοντά στη θηλή μπορεί να αρχίζει να ξεφλουδίζει και να σας προκαλεί φαγούρα.

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: http://www.express.co.uk