Καρκίνος του μαστού: Αυξητικές τάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
«Οι μακροχρόνιες σπουδές, η καριέρα και η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία «ενισχύουν» την αύξηση που παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού στη διάρκεια της κύησης», τόνισε η Επ. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στον τελευταίο κύκλο μαθημάτων του 2015 της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, που ολοκλήρωσε ακόμα έναν ετήσιο κύκλο σπουδών.

 

Η Πρόεδρος της ΕΕΜ, σημείωσε με έμφαση πως «Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος μετά την ηλικία των 35 ετών καλό θα είναι να υποβάλλεται σε έλεγχο των μαστών με κλινική εξέταση από Μαστολόγο και σε ψηφιακή μαστογραφία, ενώ εάν επιθυμεί εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη έλεγχο των μαστών (εκτός των άλλων και με υπερηχογράφημα και μαγνητική μαστογραφία) πριν αρχίσει τη διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών».

Η ανάγκη για Εθνικό Πληθυσμιακό Έλεγχο με μαστογραφία στις γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, αποτελεί κατά την κυρία Μουζάκα, «απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης σε υποκλινικό στάδιο, για μικρότερης έκτασης χειρουργικών επεμβάσεων, για αποφυγή χημειοθεραπείας, για μείωση της θνησιμότητας αλλά και για εξοικονόμηση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην εκδήλωση, παρέστη η κυρία Donata Lerda επικεφαλής της Joint Research Center (JRC) η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα που συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως σκοπό την εξασφάλιση υψηλής και εναρμονισμένης ποιότητας στην παροχή φροντίδας για τον καρκίνο του μαστού σ’ όλη την Ευρώπη.

Σημαντικές ομιλίες πραγματοποίησαν επίσης ο Διευθυντής της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας κ. Βασίλης Γεωργούντζος, Ειδ. Ακτινοδιαγνώστης, ο Συντονιστής-Διευθυντής ΕΣΥ-Γενικός Ιατρός κ. Γεώργιος Μπέλλος, ο Καθηγητής της Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Μάρκος Ολλανδέζος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος κ. Ξενοφών Βακάλης.